De Bilde beboet voor klap

Gilles De Bilde, oud-voetballer van PSV, is door de rechtbank in Brussel veroordeeld tot het betalen van 20.000 euro aan collega Kris Porte. Ruim vijf jaar geleden, in het Belgische competitieduel tussen Anderlecht en Eendracht Aalst, sloeg de oud-international zijn tegenstander in het gezicht. Porte liep daarbij blijvend gezichtsverlies op aan zijn rechteroog.

Het toegewezen bedrag is slechts een fractie van de som (125.000 euro) die Porte, tegenwoordig in dienst bij eerstedivisieclub VVV uit Venlo, had geëist op basis van het toegebrachte letsel. Maar de rechter oordeelde dat die claim ongegrond was. Porte (32) liep wel blijvend gezichtsverlies op (vier procent), maar volgens experts had dat geen invloed op zijn arbeidsomstandigheden en -prestaties.

Bij de klap van De Bilde brak Porte behalve zijn jukbeen ook zijn neus. De verdediger van Aalst stapte destijds meteen naar de politie, die de inmiddels 30-jarige De Bilde kort daarop inrekende. Hij bracht één nacht door in de cel en werd door de Belgische voetbalbond vervolgens voor drie maanden geschorst. Daarop verliet hij België om voor PSV te gaan spelen. Na een grotendeels mislukt avontuur in Engeland (Sheffield Wednesday) keerde De Bilde afgelopen zomer terug bij Anderlecht.

De Bilde werd in april 1998 al veroordeeld tot negen maanden celstraf. De spits verkoos een alternatieve straf en gaf in totaal 75 uur training bij clubs met veel jeugdige allochtone spelers.

Zijn advocaat, Luc Deleu, toonde zich verheugd met de uitspraak van de rechter. ,,De vordering was erg overdreven'', meende Deleu. ,,De rechtbank kon toch moeilijk het inkomstenverlies evalueren dat Porte beweert in de toekomst te zullen lijden.''

Volgens de rechter kon juridisch onmogelijk aangetoond worden dat Porte in de nabije toekomst inkomsten zou derven, als gevolg van de klap die De Bilde uitdeelde. ,,Porte verdient overigens evenveel in tweede divisie in Nederland als bij ons in eerste divisie in Aalst'', beweerde Deleu.

Porte vertelde in een reactie ,,verrast'' te zijn en overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak.