Chatsessie met kroonprins mislukt

De chatsessie die kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta gisteravond zouden hebben met honderd geselecteerde Nederlanders is mislukt. KPN, die de sessie organiseerde, denkt dat sprake is van sabotage.

,,We houden rekening met een kwade opzet van buiten'', zegt een woordvoerder. Het bedrijf leidt dat af uit het feit dat de website binnen enkele minuten 3 miljard keer is opgeroepen. Daardoor liep de chat, een `gesprek' op internet waarbij de deelnemers live met elkaar communiceren, al na vijf minuten vast. Mensen die toegang probeerden te krijgen tot de site kregen een grijs scherm te zien.

Het interactieve gesprek zou tussen zes uur 's avonds en half acht 's avonds op de website www.222chat.nl te volgen zijn voor geïnteresseerden over de hele wereld. Behalve de ingetypte vragen en antwoorden zouden er op de website ook beelden van het verloofde paar te zien zijn.

Van tevoren had KPN de inschatting gemaakt dat er enkele tienduizenden bezoekers met de chat zouden meekijken. De KPN wil niet toelichten hoe de chat technisch was georganiseerd en is nu bezig met een onderzoek.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) houdt KPN verantwoordelijk voor de mislukking. ,, Wij zijn inhoudelijk verantwoordelijk, KPN was verantwoordelijk voor de technische kant'', licht een woordvoerder van de RVD toe.

De RVD had mensen geselecteerd naar aanleiding van hun vragen aan het paar. Vragen varieerden van de toekomstige bezigheden van Máxima tot hun eetgewoonten. KPN had gegarandeerd dat de sessie voldoende beveiligd zou zijn en dat deze door enkele tienduizenden mensen tegelijkertijd kon worden gevolgd.

Internetdeskundigen zijn verbaasd over het buitensporig hoge aantal bezoekers. Volgens een woordvoerder van internetverschaffer XS4all is 3 miljard oproepen een ,,onwaarschijnlijk'' hoog aantal. De bestbezochte website van Nederland, startpagina.nl, wordt dagelijks door 1 miljoen mensen bezocht.

P. Oonk, deskundige informatiebeveiliging van Security.nl, noemt de inschatting van KPN ,,erg onnozel''. Enkele honderdduizenden bezoekers was realistischer geweest.