Bush haalt fel uit naar Enron, justitie verricht huiszoeking

De Amerikaanse president Bush heeft zich gisteren verontwaardigd uitgelaten over het vrijwel bankroete energiebedrijf Enron.

Tijdens een rondreis door een steenkolengebied in West-Virginia zei Bush dat hij ,,geschokt'' was over het feit dat de aandeelhouders en werknemers van Enron niet op de hoogte waren geweest van de relevante feiten. Zijn eigen schoonmoeder had 8.100 dollar verloren op haar aandelen-Enron.

Terwijl het Congres en de Amerikaanse justitie diepgaand onderzoek doen naar de toedracht van het drama, blijkt overigens het bedrijf, net als zijn plaatselijke accountant, documenten te hebben vernietigd, misschien wel tot begin deze week.

Onderzoekers van justitie deden gisteren huiszoeking op het hoofdkantoor van Enron in Houston. Een advocaat van benadeelden, die schadevergoeding van het bedrijf eisen, toonde een doos vol documenten die uit de papiervernietiger van Enron waren gekomen. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC stelde 31 oktober een formeel onderzoek in; alle documenten moesten toen worden bewaard.

Een commissie uit de Senaat heeft gisteren vier werknemers van Enrons huisaccountant Andersen gedagvaard. Onder hen zijn de topman, Joseph Berardino, en het inmiddels door Andersen ontslagen hoofd van zijn partner in Houston, die het toezicht- en advieswerk voor Enron verrichtte. Beiden weigeren morgen voor de Senaat te verschijnen. Andersen beschuldigt zijn partner van het vernietigen van documenten, die op zijn beurt zegt in opdracht van het hoofdkantoor van Andersen in Chicago gehandeld te hebben.

De kritiek gisteren van president Bush betekent een wijziging van toon en aanpak. Tot nu toe heeft het Witte Huis zich summier en laconiek uitgelaten over de ondergang van het bedrijf, dat tevens de grootste financiële contribuant is van de politieke loopbaan van George W. Bush.

De president verdedigde opnieuw de wijze waarop zijn regering de Enron-crisis had behandeld. Verzoeken van Enron-topman Kenneth Lay om hulp op het laatste moment waren terecht onbeantwoord gebleven, stelde Bush.