Braakmiddel wapen

Hebben de ons omringende landen ook last van bolletjesslikkers en andere vormen van drugssmokkel? Alleen als ze luchtverbindingen onderhouden met Zuidamerikaanse landen, zo blijkt uit een kleine rondgang. Spanje spant daarbij de kroon, heeft daarnaast nog last van hasj-import uit Marokko en faalt dramatisch in de justitiële aanpak. Groot-Brittannië heeft met Jamaica wat Nederland heeft met Curaçao en Aruba. In België loste het probleem zich door het faillissement van chartermaatschappij City Bird vanzelf op. Duitsland worstelt ook; verdachten worden behandeld met een braakmiddel waaraan vorig jaar een negentienjarige jongen uit Kameroen overleed.

,,Bolletjesslikkers?' De woordvoerder van de douane op het vliegveld Frankfurt/Main heeft er nog nooit van gehoord. Ook navraag bij collega's levert niets op. Hoe dat dan werkt met die bolletjes, wil ze nog weten.

In 1999 werd in Duitsland, volgens cijfers van de federale recherche, bijna 2.000 kilo cocaïne in beslag genomen, vorig jaar nog geen 1.000 kilo. Meer dan de helft daarvan wordt onderschept op Duitse vliegvelden, met name de op de luchthaven Frankfurt/Main. Ook de zeehavens Hamburg en Bremen zijn beruchte invoerpunten.

De Kokainkügelchen spelen wel een prominente rol in de politieke strijd in stadsstaat Hamburg, waar straatdealers hun waar in bolletjes in de mond naar gebruikers vervoeren. Bij een dreigende arrestatie worden de bolletjes dan snel ingeslikt. Sinds eind vorig jaar dient de politie braakmiddel toe om zo snel bewijsmateriaal veilig te stellen. In december liet een 19-jarige dealer uit Kameroen daarbij het leven.

De in Duitsland onderschepte cocaïne komt voor de helft uit Nederland. Omdat ook het leeuwendeel van de xtc (85 procent) uit Nederland afkomstig is, geldt het kleine buurland als het belangrijkste herkomstland van in Duitsland geconsumeerde drugs.

De consumptie van cocaïne stijgt in Duitsland al meer dan tien jaar gestaag. Het ministerie voor gezondheidszorg schat het aantal gebruikers op 1,5 procent van alle volwassenen; 2,5 procent van Duitse volwassenen heeft wel eens gebruikt. In de leeftijdscategorie 18-35 jaar ligt het percentage gebruikers beduidend hoger.

Gerectificeerd

Bolletjesslikkers

In het artikel Braakmiddel wapen (in de krant van 23 april, pagina 3) zegt een woordvoerder van de douane op vliegveld Frankfurt dat bolletjesslikkers daar onbekend zijn. Volgens het hoofd van de drugsafdeling van het Zollkriminalamt in Keulen zijn in Frankfurt vorig jaar 65 bolletjesslikkers aangehouden.