Bolletjes zeldzaam, maar xtc genoeg

Hebben de ons omringende landen ook last van bolletjesslikkers en andere vormen van drugssmokkel? Alleen als ze luchtverbindingen onderhouden met Zuidamerikaanse landen, zo blijkt uit een kleine rondgang. Spanje spant daarbij de kroon, heeft daarnaast nog last van hasj-import uit Marokko en faalt dramatisch in de justitiële aanpak. Groot-Brittannië heeft met Jamaica wat Nederland heeft met Curaçao en Aruba. In België loste het probleem zich door het faillissement van chartermaatschappij City Bird vanzelf op. Duitsland worstelt ook; verdachten worden behandeld met een braakmiddel waaraan vorig jaar een negentienjarige jongen uit Kameroen overleed.

Het probleem van bolletjesslikkers met cocaïne is op de Brusselse luchthaven Zaventem volgens parket-woordvoerder Jos Colpin ,,bijna uitzonderlijk''. De reden is simpel: Zaventem heeft geen rechtstreekse verbindingen meer met `gevoelige' regio's in Latijns Amerika.

Chartermaatschappij City Bird, die enige tijd op Paramaribo vloog, is door de luchtvaartcrisis inmiddels failliet. En het nog altijd actieve Sobelair staakte de vluchten naar Curaçao voor het Nederlandse horecaconcern Van der Valk. Beide luchtverbindingen hadden zich binnen de kortste keren tot `cokelijnen' ontwikkeld. Zo werden op Zaventem in de eerste helft van 2000 nog zo'n 120 koeriers aangehouden, van wie het overgrote deel met de Nederlandse nationaliteit. Dat was in zes maanden al net zoveel als in het hele jaar ervoor. De Belgische justitie beklaagde zich in die periode over de gebrekkige medewerking van Nederland bij rechtshulpverzoeken, waarop (volgens Nederland door gebrek aan mankracht) vaak niet eens antwoord kwam.

Vrij van drugssmokkel is Zaventem natuurlijk niet. Zo zijn er de afgelopen jaren steeds aanzienlijke inbeslagnames geweest van xtc-pillen met als bestemming de Verenigde Staten en Canada. Schiphol is op dit punt Europees koploper. Nederland en in mindere mate België gelden als belangrijke xtc-producenten. Net als andere landen aan zee heeft België bovendien te maken met de aanvoer van harddrugs via de havens: Antwerpen met z'n grote aantallen containers en Zeebrugge met belangrijke aanvoer van tropisch fruit. Volgens een woordvoerder van het Brugse parket was er in 2001 ,,geen specifiek geval meer'', omdat de fruitboten inmiddels op andere havens varen.

Volgens woordvoerder Jos Colpin van de Procureur des Konings in Brussel verdwijnt elke aangehouden drugskoerier direct in de cel. ,,Ze gaan systematisch in voorhechtenis om aan de onderzoeksrechter te worden voorgeleid'', zegt hij.

De drugskoeriers die op Zaventem worden gepakt, gaan meestal naar de gevangenis in de Brusselse gemeente Vorst. Daar zitten volgens Colpin drie of meer gevangenen in een cel ,,zonder dat dit tot noemenswaardige problemen leidt''.