Bewind Moldavië pakt oppositie aan

De Moldavische regering heeft de activiteit van de belangrijkste oppositiepartij voor een maand opgeschort en dreigt de partij helemaal te verbieden als ze niet ophoudt met het organiseren van protestbijeenkomsten waarvoor geen toestemming is gegeven.

Minister van Justitie Ion Morei schortte gisteren elke activiteit van de Christen-Democratische Volkspartij (PPCD) voor een maand op. De banktegoeden van de partij zijn bevroren, de partij mag geen kranten, tijdschriften of propagandamateriaal uitgeven, ze mag geen campagne voeren en ze mag geen bijeenkomsten organiseren.

De PPCD houdt sinds het begin van deze maand elke dag in het centrum van de hoofdstad Chisinau een demonstratie tegen de invoering van het Russisch als verplicht vak op alle scholen. De communistische regering besloot daar vorige maand toe. Volgens de PPCD is de maatregel een eerste stap op weg naar de russificering van Moldavië en een actie die doet denken aan het sovjetverleden. De dagelijkse protestbijeenkomsten trekken steeds twee- tot drieduizend belangstellenden.

De PPCD veroordeelde het besluit van minister Morei als ,,illegaal en beledigend'' en kondigde aan het bij het Moldavische Hooggerechtshof aan te vechten. ,,Het verbod is een poging van de communisten de democratische oppositie te intimideren en elke tegenstander bij de komende gemeenteraadsverkiezingen te elimineren'', aldus een woordvoerder van de partij. Hij zei dat de partij geen toestemming voor de dagelijkse protestbijeenkomsten nodig heeft omdat ze worden georganiseerd als bijeenkomsten waarbij parlementariërs aanwezig zijn.

De rechts-nationalistische PPCD heeft elf van de 101 zetels in het Moldavische parlement. De communisten hebben er 70 en komen met de gedoogsteun van een andere partij zelfs op negentig van de 101 zetels.

Buurland Roemenië veroordeelde de beslissing van Morei als ,,ondemocratisch en beledigend'' – ongebruikelijk scherpe woorden in het diplomatieke verkeer. Premier Adrian Nastase zei op de Roemeense radio dat zijn kabinet ,,dit totalitaire gedrag'' van de Moldavische regering met kracht afwijst. De stappen tegen de PPCD komt neer op ,,een anti-Europees en antidemocratisch afglijden'' van Chisinau. De PPCD-demonstraties zijn volgens premier Nastase slechts een voorwendsel; het ,,strategische doel'' van de Moldavische regering zou een algemeen verbod van de PPCD zijn.