Argentinië

Honderden werknemers in de gezondheidszorg, werklozen en spaarders hebben gisteren in Argentinië betoogd voor de uitbetaling van hun salarissen, het creëren van arbeidsplaatsen en uit protest tegen de bancaire restricties, zoals het omzetten van dollartegoeden in pesos.

Daarbij werden wegen geblokkeerd. Dit gebeurde onder meer in La Plata, de hoofdstad van de provincie Buenos Aires. Ook op de Plaza de Mayo in het centrum van de federale hoofdstad werd gisteren weer gedemonstreerd. Hier was het personeel van de openbare ziekenhuizen dat betoogde voor uitbetaling van de salarissen en tegen mogelijke bezuinigingen op de begroting van gezondheidszorg. In de westelijke provincie San Juan gingen plaatselijke gezondheidswerkers in staking. In het noordwestelijke Jujuy werden wegblokkades opgeworpen. De regering heeft gisteren besloten een sociaal plan in werking te stellen waarbij hulp wordt geboden aan 500.000 werklozen. De werklozen krijgen een maandelijks bedrag van tussen 100 en 200 pesos (volgens de officiële koers 113 tot 226 euro). Ruim 18 procent van de Argentijnse beroepsbevolking is werkloos. Het percentage mensen met te weinig werk bedraagt ongeveer 20 procent. Ongeveer 14 miljoen mensen, 44 procent van de bevolking, leeft onder de armoedegrens. Volgens een bron bij het Argentijnse ministerie van Economie is het bruto binnenlands product vorig jaar met 5,1 procent gekrompen tot 269,6 miljard dollar.