Amazon.com boekt eerste nettowinst

Internetwinkel Amazon heeft voor het eerst in zijn bestaan winst gemaakt, eerder dan oprichter en topman Jeff Bezos verwachtte. Het aandeel Amazon steeg gisteren met 24 procent tot 12,60 dollar (14,28 euro).

Bezos zei vorig jaar dat Amazon in het vierde kwartaal exclusief eenmalige lasten winst zou maken, maar geen nettowinst. De zwarte cijfers in het laatste kwartaal van 2001 zijn deels het gevolg van goede verkopen rond de kerstdagen maar vooral van forse bezuinigingen. Distributiekosten zijn met 17 procent omlaag gebracht door de sluiting van twee distributiecentra. Kosten voor reclame en administratie zijn teruggebracht met respectievelijk 34 en 30 procent.

De nettowinst in het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg 5,1 miljoen dollar, ofwel 1 dollarcent per aandeel. Een jaar eerder werd in diezelfde periode nog een verlies geleden van 545 miljoen dollar. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 15 procent tot 1,12 miljard dollar. Het is voor het eerst dat Amazon een kwartaalomzet van meer dan 1 miljard dollar boekt, aldus financieel bestuurder Warren Jenson tijdens een telefonische persconferentie.

Topman Bezos heeft de verwachtingen voor het komende jaar naar boven bijgesteld. Hij verwacht in 2002 voor het eerst een positieve operationele kasstroom te kunnen melden en misschien zelfs een vrije kasstroom, de winst plus afschrijvingen.

Voor het hele jaar boekte Amazon een verlies van 567 miljoen dollar, in 2000 bedroeg het verlies nog 1,4 miljard dollar. De jaaromzet kwam uit op 3,1 miljard dollar, een stijging van 13 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Amazon heeft een lange-termijn-schuld van 2,2 miljard dollar, maar volgens Jenson leveren de rentebetalingen geen problemen op. In het vierde kwartaal bedroegen de rentelasten 35 miljoen dollar, circa 3 procent van de kwartaalomzet.