Afghaanse stammen `misleiden' Amerika

De Amerikaanse luchtmacht strijdt in het Afghaanse luchtruim niet alleen tegen de Talibaan en Al-Qaeda. Volgens een anonieme agent van de geheime Afghaanse politie gebruiken rivaliserende Afghaanse clans de Amerikanen voor hun onderlinge strijd, zo zei hij tegen een verslaggever van het persbureau Reuters in Kandahar.

De tactiek is simpel: vertel de Amerikanen dat Talibaanleider mullah Omar op een bepaalde locatie is gesignaleerd en de bommenwerpers gaan erop af, als vliegen op de stroop.

De Amerikaanse soldaten die nog steeds in Afghanistan zijn gelegerd zouden bewust verkeerde informatie krijgen van de Afghaanse stammen, alleen om de Amerikaanse slagkracht in te huren voor hun eigen voordeel.

In de negentiende eeuw bedienden de Afghaanse voorvaderen van de huidige mujahedeen-strijders zich volgens de geheime politie van precies dezelfde tactiek, maar waren de Britten het onwetende slachtoffer. In de twintigste eeuw kregen de sovjettroepen er veelvuldig mee te maken.

Inmiddels zouden in de oostelijke Afghaanse provincie Paktia achttien leden van de Kharot-stam zijn opgepakt door de Amerikanen omdat zij meer zouden weten over de verblijfplaats van Talibaanleider mullah Omar. Die – vermoedelijk onjuiste – informatie zou de Amerikanen zijn aangereikt door leden van de rivaliserende Waziri-stam.

,,De Amerikanen moeten niet alles blind geloven wat hun wordt verteld'', aldus de anonieme agent tegen Reuters. ,,Ze moeten serieus nagaan of de informatie klopt, voordat ze actie ondernemen.''

De onthulling kan een nieuw licht werpen op de Amerikaanse aanval op een colonne van stamoudsten, afgelopen december, in het oosten van Afghanistan. Zij zouden op weg zijn geweest naar de installatieplechtigheid van de interim-regering van Hamid Karzai in Kabul toen een bommenregen op hen neerdaalde.

De Amerikanen hielden bij hoog en bij laag vol dat hun doelwitten strijders van Al-Qaeda en de Talibaan waren. Het is volgens de Afghanen niet uitgesloten dat de Amerikanen bewust verkeerde informatie kregen. Bij die aanval werden tientallen burgers gedood.