AEX zoekt lijn na somber Wall Street

De Amsterdamse effectenbeurs had vanochtend moeite richting te bepalen. Direct na opening zakte de AEX-index weg, waarna de beursgraadmeter weer door het slot van gisteren (494 punten) heen steeg. Rond het middaguur stond de AEX met een verlies van 0,4 procent op 492 punten.

Het gebrek aan lijn werd ingegeven door de tegengestelde geluiden uit de Verenigde Staten. Na een lang weekend heropende Wall Street gisteren zijn deuren met zowel positieve als negatieve berichten. Angst voor langer uitblijven van economisch herstel overheerst op de Amerikaanse markten, met name op de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq. Hier konden de resultaten van producent van telecomapparatuur en graadmeter voor vele tech-fondsen, Lucent Technologies, maar weinig aan veranderen.

Grootste verliezer in de AEX-index was Philips, die op de Amerikaanse sombere stemming leek te reageren. Het fonds verloor vanochtend iets meer dan 3 procent tot 30,55 euro.

Andere opvallende dalers waren handelshuis Buhrmann en postbedrijf TPG. Beleggers zijn voorzichtig over Buhrmann, de handelaar in kantoorartikelen die een aanzienlijk deel van zijn omzet uit de VS haalt. Buhrmann leverde 2,8 procent in. Ook waren beleggers sceptisch over TPG. De bezorger van post kan concurrentie verwachten uit de detailhandelswereld en introduceerde gisteren een nieuwe brievenbus met technologische snufjes.

Uitgever Wolters Kluwer kwam voorbeurs met voorlopige jaarcijfers. Het fonds bleef echter vrijwel ongewijzigd met een min van 0,4 procent. Ook de omzetcijfers van producent van luxegoederen LMVH deden branchegenoot Gucci maar weinig. De resultaten van LMVH vielen tegen, het fonds Gucci steeg licht.

Grootste stijger van de gehele Amsterdamse beurs was vanochtend Laurus. Het aan de midkap-index genoteerde fonds van het supermarktconcern profiteerde van de uitspraak van de rechter dat Laurus niet langer vast zit aan het betrekken van de voormalige Van Nellefabriek in Rotterdam. Laurus steeg met 5,3 procent.

Ook op de grote Europese beurzen overheerste de sombere stemming van Wall Street. In Frankfurt leek de beurs de dag goed te beginnen met positief ontvangen cijfers van Siemens en SAP, maar ook hier sloeg later de twijfel toe.