Aantrekkelijke onbegrepen kinderen

Na het succes van haar originele, met een Gouden Kalf bekroonde kinderfilm Lang leve de koningin! (1995) koos Esmé Lammers voor een Engelstalige familiefilm. Net als de andere recente producties van haar echtgenoot Dick Maas, die dit keer de actiescènes van de zogeheten `second unit' regisseerde, mikt Tom & Thomas op een internationaal publiek, en probeert Lammers door Engelse locaties en acteurs te wedijveren met duizenden andere films in hetzelfde genre. Ironisch genoeg wordt Tom & Thomas echter hier bijna overal uitgebracht in een Nederlands nagesynchroniseerde versie.

Uit alles blijkt dat de met een c.v.-constructie gefinancierde film alleen gemaakt is om er geld mee te verdienen. Dat zou in het buitenland nog wel eens kunnen lukken, want Tom & Thomas lijkt op al die gewiekste formulefilms over aantrekkelijke, onbegrepen kinderen met een grote fantasie (It Takes Two, The Parent Trap).

De negenjarige Thomas (dubbelrol van Aaron Johnson) heeft een hechte band met zijn denkbeeldige vriendje Tom, die in een dickensiaans weeshuis onder leiding van de snode directeur Derek de Lint, ernstig mishandeld wordt. Op zekere dag ontmoet Thomas Tom in werkelijkheid: het blijken bij de geboorte gescheiden tweelingbroers te zijn. Samen binden ze de strijd aan met slechte boeven en worden de helden van de dag.

Hoewel de Londense locaties en het weeshuisgegeven zeer Engels zijn, lijkt Tom & Thomas toch meer op Kruimeltje dan op Harry Potter. Het is bekwaam gemaakt amusement voor niet al te veeleisende kinderen, dat alleen in de technische uitvoering hier en daar bevlogenheid doet vermoeden: een ingenieuze spiegelscène, een achtervolging aan boord van een vliegtuig.

Van de charmante gekte van het scenario voor Lang leve de koningin! valt weinig meer te herkennen. Als het doel van de c.v.-constructie inderdaad industriepolitiek is, dan is het geld aan Tom & Thomas goed besteed, zij het vooral voor de buitenlandse markt, waar niemand zal vermoeden dat het een Nederlandse film betreft.

Tom & Thomas. Regie: Esmé Lammers. Met: Aaron Johnson, Sean Bean, Inday Ba, Bill Stewart, Sean Harris, Derek de Lint. In: Pathé De Munt, Amsterdam; Metropole, Den Haag (originele versie) en 53 bioscopen (Nederlandse versie).