Zangeres Peggy Lee overleden

Peggy Lee, de legendarische zangeres van hits als Fever en Is that all there is, is gisteren op 81-jarige leeftijd na een hartaanval overleden. Ze was al geruime tijd ziek en bracht de laatste jaren van haar leven in een rolstoel door. Ook had ze al eerder enkele hartoperaties ondergaan. Haar overlijden werd vandaag bekendgemaakt door haar dochter.

Peggy Lee werd in 1920 geboren als Norma Deloris Egstrom; haar grootouders waren Scandinavische immigranten. Haar doorbraak kreeg ze in 1941 als zangeres bij het orkest van jazz-klarinettist Benny Goodman, met wie ze ook haar eerste plaatsuccessen beleefde. Als solozangeres begon ze eind jaren veertig aan een carrière die honderden platen omvatte. Ook schreef ze zelf diverse nummers, onder meer voor de Disney-film The lady is a tramp (1955). In hetzelfde jaar kreeg ze een Oscar-nominatie voor haar rol als alcoholiste in de film Pete Kelly's Blues. Haar laatste grote hit was Is that all there is (1969), waarvan de desolate strekking in haar uitvoering ook iets berustends kreeg.

Vorige week kwam Peggy Lee nog in het nieuws toen het hooggerechtshof in Los Angeles haar in het gelijk stelde in een zaak die ze, mede namens enkele honderden andere artiesten, had aangespannen tegen de platenindustrie wegens het uitbrengen van cd's met oude opnamen zonder voldoende rechten aan de uitvoerenden te betalen. Naar schatting is de industrie hun door dit vonnis nog vele miljoenen dollars schuldig.

Zelf wordt Peggy Lee gezien als een van de laatste grote zangeressen uit de jazz-wereld die met populaire nummers op de hitparade stond.

necrologie: pagina 10