Winkelketen Kmart vrijwel bankroet

Het faillissement van de Amerikaanse winkelketen Kmart komt naderbij. De grootste leverancier van Kmart, Fleming, heeft volgens berichten in de Wall Street Journal en de New York Times de bevoorrading stopgezet. Bij Kmart werken 250.000 mensen.

Door de actie van Fleming raken veel winkels van Kmart uitverkocht. Andere leveranciers hadden de leveringen aan Kmart al eerder stilgelegd.

Volgens beide Amerikaanse kranten heeft Fleming 78 miljoen dollar (86 miljoen euro) tegoed van Kmart, de grootste discountwinkelketen in de VS na Wal-Mart en Target. De winkels van Kmart verkopen naast levensmiddelen ook artikelen zoals kleding, juwelen, meubels, servies, tuingereedschap en speelgoed.

Het management van het bedrijf zal vandaag waarschijnlijk bekend maken of dat het Kmart failliet zal laten gaan of dat het snel extra krediet probeert te krijgen.

De verkopen van Kmart gingen bergafwaarts na 11 september. Nadat de grote concurrent Wal-Mart daarop een prijzenslag begon, daalde de omzet verder. In een poging de verkopen op te vijzelen openden Kmart in de kerstperiode 110 uur non-stop de deuren.

Het mocht niet baten, Kmart leed een verlies in 2001. De leiding verwisselde daarop de topman, maar desondanks stelden veel bankanalisten en credit-ratingsbureaus hun verwachtingen neerwaarts bij en Standard & Poor's besloot Kmart uit de aandelenindex te schrappen.