Weer belastende getuigenis tegen Andersen

De poging van Andersen, het Amerikaanse accountants- en advieskantoor, om zijn partner in Houston de schuld voor de vernietiging van duizenden cruciale Enron-documenten in de schoenen te schuiven, heeft opnieuw aan geloofwaardigheid ingeboet. Dat komt door een tweede, voor Andersen belastende getuigenis voor het Amerikaanse Congres.

Dat melden vandaag verschillende Amerikaanse media. Volgens de getuige, werkzaam bij de partner van Andersen in Houston, kwam er een e-mail van het hoofdkantoor in Chicago die het lokale kantoor eraan herinnerde de documenten van Enron te vernietigen. Kort daarop werd daarmee begonnen. En het vernietigen ging door toen de Amerikaanse beurstoezichthouder eind oktober vorig jaar met haar onderzoek naar de financiële handel en wandel van Enron begon.

De nieuwe getuigenis spoort met die van het inmiddels door Andersen ontslagen hoofd van de lokale partner, David Duncan. Ook tegen de nieuwe getuige, Michael Odom, waren door het hoofdkantoor van Andersen disciplinaire maatregelen genomen. Hij is tijdelijk op non-actief gesteld.

De topman van Andersen, Joseph Berardino, deed afgelopen zondag voor de Amerikaanse tv de vernietiging nog af als een onvergeeflijke blunder van het kantoor in Houston – de stad waar het vrijwel bankroete Enron gevestigd is.

De bewuste e-mail, gedateerd op 12 oktober vorig jaar, kwam van Nancy Temple, een senior-advocaat op het hoofdkantoor in Chicago. Hij was gericht aan Odom, hoofd van de afdeling risico-management in Houston. Odom stuurde de e-mail door aan zijn baas Duncan. Met de vernietiging van de documenten werd pas gestopt toen de senior-advocaat via een voice-mail-boodschap aan Duncan liet weten dat de beurstoezichthouder, de Securities and Exchange Commission, Andersen op 8 november had gedagvaardigd en alle documenten bewaard moesten worden.

Een woordvoerder van Andersen ontkent vandaag tegenover The Wall Street Journal dat het hoofdkantoor de opdracht tot de vernietiging had gegeven en later had verzocht daarmee te stoppen.

Volgens de woordvoerder wist de senior-advocaat niet eens dat met de vernietiging in Houston begonnen was. Haar voice-mail-boodschap was niet meer dan een ,,onschuldige'' herinnering van de juridische afdeling in Chicago aan Houston wat de procedures zijn in geval van dagvaarding.

Volgens de Financial Times van vandaag was de senior-advocaat zelf regelmatig in Houston aanwezig ten tijde van de vernietiging van de documenten. Zij heeft volgens de krant een soortgelijke e-mail als die ze naar Houston gestuurd had een paar dagen later naar verschillende mensen op het hoofdkantoor in Chicago gestuurd. Dat ze een tijd geen e-mails aan Houston meer verstuurde, kwam juist doordat ze daar zelf was. Misschien niet direct bij de vernietiging betrokken, ,,misschien op een andere etage, maar ze was er'', aldus bronnen in het Congres tegenover de krant.