Vuurwerkbedrijf naar Duitsland

Vuurwerkbedrijf Haarman uit Enschede verhuist noodgedwongen naar Duitsland. Met een opslagcapaciteit van 350 ton consumentenvuurwerk en 16 ton zwaar vuurwerk behoorde Haarman tot de grootste vuurwerkbedrijven van Nederland.

Na de ramp bij SE Fireworks – op 13 mei 2000, toen 22 mensen om het leven kwamen en honderden woningen werden verwoest – besloot de gemeente Haarman uit te kopen. Het bedrijf ontving 2,3 miljoen euro, maar slaagde er niet in een nieuwe locatie te vinden.

,,We hebben zowel in de omgeving van Enschede als ook verder weg alle mogelijkheden onderzocht, maar het is niet gelukt'', zegt eigenaar K. Haarman. Vuurwerkbedrijf Lesli uit Lichtenvoorde heeft Haarman overgenomen. Het Achterhoekse bedrijf wordt daarmee een van de grootste groothandels in consumentenvuurwerk met een opslagcapaciteit van 800 ton.

Haarman is nu in Duitsland bezig met het opzetten van een nieuwe onderneming die zich zal specialiseren in zwaar evenementenvuurwerk. ,,De mogelijkheden bij onze oosterburen zijn veel beter. Zo staan er nogal wat geschikte bunkers op voormalige Amerikaanse legerbases en terreinen van de Bundeswehr'', aldus Haarman. Hij hoopt rond de zomer met zijn nieuwe bedrijf van start te gaan. Hij streeft naar een vergunning voor de opslag van 1.600 ton.