Verkeerd been afgezet

Een chirurg uit ziekenhuis Walcheren in Vlissingen heeft vorige week per ongeluk het verkeerde been geamputeerd van een patiënt. Dit heeft J. van den Blink, directeur patiëntenzorg en lid van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis, vanochtend bevestigd tegen deze krant.

Het ziekenhuis meldt in een persbericht dat `onze eerste indruk is' dat de fout te wijten is aan `een toevallige samenloop van omstandigheden' en `een complex van factoren'. Het ziekenhuis wil geen verdere informatie verstrekken zolang het interne onderzoek nog loopt. Naar verwacht wordt dat in de loop van deze week afgerond.

Volgens Van den Blink is het de eerste keer dat een dergelijke fout is gemaakt. De betrokken chirurg zit aangeslagen thuis en werkt niet zolang het onderzoek nog loopt. Van disciplinaire maatregelen is volgens het ziekenhuis ,,zeker nog geen sprake''. Aan de chirurg is psychologische begeleiding beschikbaar gesteld, evenals aan de betrokken patiënt en diens familieleden. De patiënt verblijft nog in het ziekenhuis.

Het ziekenhuis verwacht niet dat politieonderzoek volgt. ,,Er is geen sprake van strafbare feiten'', aldus Van den Blink. Wel is het incident gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.