Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de hoge kindersterfte onder allochtonen. Allochtone ouders hebben tweemaal zo veel kans dat hun kind voor het 15de jaar komt te overlijden dan autochtone ouders. Ook trouwen bij Turken en Marokkanen vaak neven en nichten met elkaar. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Portret van de premier van Israël Ariel Sharon naar aanleiding van het proces dat België tegen hem heeft aangespannen wegens oorlogsmisdaden. Verder aandacht voor de zoutwinning in Friesland die tot snellere bodemverzakking leidt dan verwacht. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor illegale uitzendbureaus voor tuinders in het Westland en een reactie in de studio van minister van Sociale Zaken Vermeend. Ned.3, 22.25-22.53u.

DOCUMENTAIRE

Andere Tijden. Aandacht voor het Arabisch terrorisme in 1973 toen in november vliegtuigkapers een Boeing van de KLM kaapten en de 260 inzittenden gijzelden. De spanning liep bijzonder hoog op omdat de kapers nergens welkom waren en tevergeefs van de ene naar de andere luchthaven vlogen. Ook komt de toenmalige KLM-directeur Orlandini aan het woord. Ned.3, 20.33-21.00u.

Terug op de werkvloer. In deze derde aflevering van een achtdelige serie gaat directeur Olaf Vugts van het pretpark De Efteling friet bakken, kinderen op lengte controleren bij de achtbaan en in een poncho invaliden uit bootjes helpen. Ned.3, 21.00-21.30u.

Het andere gezicht. Portret van computerprogrammeur Nikola Krstic in Belgrado die werkt voor het Nederlandse softwarebedrijf Anox. Tijdens het bewind van Miloševic stond hij vaak op het punt om Joegoslavië te verlaten en naar Canada of Amerika te emigreren. Ondanks het feit dat Nikola als programmeur in het buitenland veel meer kan verdienen, heeft hij besloten om in Belgrado te blijven. Afl.: Virtuele gastarbeiders. Ned.1, 22.20-22.45u.

VPRO's import: Politieke kopstukken. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.52-0.55u.

SPORT

Het geheim van Salt Lake City. Over de voorbereiding van schaatsers op de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. In deze documentaire worden o.a. Erben Wennemars en Marianne Timmer gevolgd in hun laatste weken voor de spelen. RTL5, 20.25-20.55u.

PRAATPROGRAMMA

TV-show. Onder meer een ontmoetingen met de Amerikaanse neuroloog Oliver Sacks en een gesprek met Belg Frans Billen die zich ontwikkelde van melkboer tot miljonair. Ned.2, 21.00-22.10u.

Het elfde uur. Gesprekken met schrijfster Judith Koelemeijer over haar boek Het zwijgen van Maria Zachea en met directeur Els van Dijk over het 25-jarig bestaan van de Evangelische Hogeschool. Ned.1, 21.38-22.20u.

FILM

. Jumpin' Jack Flash (Penny Marshall, 1986, VS). Aanstekelijk komediedebuut van regisseuse van o.a. Big werkt vooral door de persoonlijkheid van Whoopi Goldberg als eigenzinnige kantoorjuffrouw, die via mysterieuze boodschappen op haar computer in een spionage-intrige belandt en nog eens wat van de wereld ziet. Klein rolletje voor Jeroen Krabbé. SBS6, 20.30-22.30u.

Flight of the Intruder (John Milius, 1991, VS). Algemeen als mislukt beschouwde Vietnam-oorlogsfilm, gesitueerd aan boord van een vliegdekschip. Regisseur schreef eerder het scenario van Apocalypse Now. Met Danny Glover, Willem Dafoe, Rosanna Arquette. V8, 20.30-22.30u., met reclame.

. A Chump at Oxford (Alfred Goulding, 1940, VS). Straatvegers Stan Laurel en Oliver Hardy zijn in de hoogste Britse kringen butler en dienstmeisje in hartveroverende klucht. Morgen, BBC2, 14.20-15.20u., zwart-wit.

RADIO

De avonden. Literair variété met voordrachten van Thomas Verbogt, L.H. Wiener, Jan Mulder en Bert Klunder. Na elven een gesprek met filosoof Lolle Nauta over zijn bundel Ik denk niet na, verhalen over kwesties en pretenties in de filosofie. Tot slot Afrikaanse popmuziek. 747AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVPRO. Zwemcoach Jacco Verhaeren praat over de successen van Inge de Bruin en Pieter van den Hoogenband. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.

Faros cultuur. Gesprekken met liefhebbers onder wie een taalkundige over hun fascinatie voor de fantasiewereld van J.R.R. Tolkien. Morgen, 747AM, 15.02-16.00u.