Ruim 4,5 mld dollar voor Afghanistan

Met een opbrengst van ruim 4,5 miljard dollar is de donorconferentie voor de wederopbouw van Afghanistan vandaag in Tokio afgesloten. Krap twee miljard hiervan zal nog dit jaar beschikbaar komen.

Een ,,groot succes'' noemde voorzitter Sadako Ogata de conferentie bij de afsluiting. Het streefbedrag dat secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties gisteren bij opening van de conferentie noemde, 10 miljard dollar, heeft de conferentie niet gehaald. Daarbij moet worden aangetekend dat de bedragen die landen hebben beloofd vergezeld gaan van zeer uiteenlopende tijdschema's. Sommige landen hebben een bedrag voor meerdere jaren genoemd. Nederland heeft alleen 70 miljoen euro voor dit jaar op tafel gelegd, met een ongespecificeerde toezegging dat er ook daarna steun blijft komen.

Wereldbank-president James Wolfensohn zei vandaag dat ,,duizenden buitenlandse delegaties die naar Kabul afreizen een groter gevaar voor de nieuwe regering zullen zijn dan de Talibaan''. De reden is dat de interim-regering nog in het geheel niet beschikt over een regeringsapparaat om dergelijke delegaties te ontvangen en dus niet meer aan regeren toe zou komen.

De eerste prioriteit in het slotdocument van de conferentie is daarom het ,,betalen van salarissen en opzetten van een regeringsapparaat''.

Ambtenaren in Afghanistan hebben al zes maanden geen salaris gezien. Een VN-functionaris zei gisteren dat afgelopen zaterdag het eerste hulpgeld is gearriveerd bij de centrale bank in Kabul, die volledig was geplunderd door de Talibaan. Volgens minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) is dit geld, waaronder 3 miljoen van Nederland, simpelweg contant ingevlogen vanuit New York.

Een aantal landen stort geld in een speciaal fonds dat onder beheer komt van de Wereldbank en dat geld direct aan de interim-regering van Afghanistan beschikbaar zal stellen. Hoeveel geld er precies in het fonds gaat en hoeveel naar bilaterale projecten is niet bekendgemaakt.

Coördinatie van de hulp komt in handen van de Implementatie Groep waarvan Afghanistan zelf voorzitter is. De eerste bijeenkomst van deze groep had dezer dagen plaats in Tokio. Vervolgbijeenkomsten zullen uitsluitend in Kabul zijn.

Om zorgen weg te nemen dat de miljardenhulp in verkeerde handen komt heeft Hamid Karzai, leider van de interim-regering, tijdens de conferentie een ,,transparante en efficiënte regering'' beloofd die ,,verantwoording zal afleggen aan de eigen bevolking en de internationale gemeenschap''.

Minister Herfkens stort de volledige Nederlandse bijdrage van 70 miljoen euro – een van de zes grootste donaties – in het fonds waarover de Wereldbank zal beschikken. Zij ageerde fel tegen landen als de VS en Japan die vooral eigen projecten in Afghanistan willen uitvoeren.

    • Hans van der Lugt