Rabbae dreigt met vertrek als hij niet hoger op lijst komt

GroenLinks-Kamerlid Mohamed Rabbae dreigt de volksvertegenwoordiging onmiddellijk te verlaten als het eerstvolgende congres van zijn partij, op 9 februari, hem niet alsnog op een verkiesbare plaats zet voor de verkiezingen in mei. Rabbae heeft dat gisteren verklaard in het tv-programma 2Vandaag.

Rabbae voelt zich `gedumpt' door GroenLinks-leider Paul Rosenmöller, omdat deze zich niet zou hebben verzet tegen het advies van de kandidatencommissie van de partij om Rabbae in de nieuwe fractie van GroenLinks niet te laten terugkeren. Rosenmöller ,,heeft mij nooit op enig moment het signaal gegeven dat ik niet goed zou functioneren'', aldus Rabbae. ,,Rosenmöller heeft mij in de steek gelaten.''

Rabbae, die in 1994 samen met Ina Brouwer co-lijsttrekker was van GroenLinks bij de Tweede-Kamerverkiezingen en in 1998 nummer vier stond op de lijst, zegt het ,,emotioneel niet te kunnen opbrengen'' in de Kamer te blijven, als hij door het congres niet alsnog op een verkiesbare plaats wordt gezet. ,,Ik kan niet langer standpunten verdedigen van een partij die mij niet steunt'', verklaarde hij.

Rabbae is een van drie prominente leden van GroenLinks die door de kandidatencommissie voor een plaats op de lijst waren gepasseerd. Kamerlid Tom Pitstra, die vorig jaar de plaats innam van de voortijdig vertrokken Tara Oedayraj Singh Varma, wil eveneens een beroep doen op het congres hem alsnog op een verkiesbare plaats te zetten. Hetzelfde geldt voor de Amsterdamse ex-wethouder Roel van Duyn, wiens groepering De Groene brug zich vorig jaar bij GroenLinks aansloot.

Rabbae, die de afgelopen weken in Marokko vertoefde, zegt de kandidatencommissie in oktober vorig jaar te hebben gemeld nummer vier op de lijst te willen zijn, net als in 1998. In december was daarop geantwoord, dat er ,,geen passende plaats'' voor hem beschikbaar was.

De voorzitter van de kandidatencommissie had vorige week, bij de presentatie van de lijst van GroenLinks, gezegd dat Rabbae was afgevoerd in verband met het grote aantal andere aansprekende kandidaten.

Op de voorgestelde lijst van GroenLinks zijn onder de eerste dertien kandidaten zes mensen die niet eerder in de Tweede Kamer hebben gezeten.