Politie na overval als `inktvis' op luchthaven Johannesburg

Als een inktvis wil de Zuid-Afrikaanse politie zich voortaan bewegen op de grootste luchthaven van Zuid-Afrika, Johannesburg International Airport. Een loodzware delegatie, met daarin onder anderen de ministers van Transport en van Veiligheid, en de hoogste politiebazen in Zuid-Afrika, toog vandaag naar het vliegveld om de buitenwereld te verzekeren dat met `Operatie Octopus' de luchthaven weer waterdicht wordt.

De onveiligheid op de luchthaven heeft de KLM er toe gebracht alle waardetransporten naar Johannesburg te staken. Directe aanleiding is een overval door een zwaarbewapende bende op 27 december vorig jaar toen voor miljoenen euro's aan diamanten, sieraden en contanten uit een vrachtdepot werd geroofd. De vracht kwam uit Amsterdam. Twee vertegenwoordigers van de KLM zijn vandaag in Zuid-Afrika om de situatie ter plaatse te onderzoeken. Vorig jaar is het aantal vrachtvluchten op Johannesburg met 51 procent gestegen ten opzichte van 2000. Volgens minister van Transport Dullah Omar heeft dat ertoe geleid dat de luchthaven doelwit is geworden van de georganiseerde misdaad. Het vermoeden bestaat dat bij de overval op 27 december medewerkers van de luchthaven betrokken waren.

Vier verdachten van de grootste overval in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis zijn afgelopen week in Zimbabwe gearresteerd. Volgens een woordvoerder van de Zimbabweaanse politie leefden de bendeleden sinds de overval als god in Frankrijk. Agenten troffen een van de overvallers in bed aan met drie prostituees in een van de duurste hotels van Bulawayo. Een ander deel van de buit ging op aan luxe auto's, meubels en huizen.

De overval vond plaats drie maanden nadat de Zuid-Afrikaanse autoriteiten een beleid van `zero tolerance' hadden ingevoerd. Met `Operatie Octopus' verhogen de Zuid-Afriaanse autoriteiten niet alleen de aanwezigheid van politieagenten op de luchthaven, maar wordt ook het publiek opgeroepen ogen en oren open te houden. Tweehonderd agenten bewaken dagelijks de luchthaven. Volgens een woordvoerder zal Johannesburg International Airport het aantal agenten de komende weken nog verder opschroeven ,,om de gaten te dichten''.