Pesocrisis treft Spaanse bank hard

Banco Santander Central Hispano (BSCH), de grootste bank van Spanje, heeft zijn voorzieningen voor Argentinië verhoogd van 1 miljard euro (2,2 miljard gulden) naar 1,3 miljard euro.

Dit blijkt uit de resultaten van de bank over 2001, die vanmorgen werden gepubliceerd.

Daarmee blijkt de verwachte schade van de bancaire sector van de financiële crisis in Argentinië nog steeds toe te nemen. Spaanse banken, waaronder BCSH en BBVA behoren tot de meest kwetsbare buitenlandse banken, omdat zij naast crediteur ook eigenaar zijn van lokale banken in dat land.

BSCH presenteerde vanmorgen een winststijging van 10,1 procent tot 2,49 miljard euro over 2001, en zei voor 2002 een winst van 2,7 miljard te verwachten. Daarmee zou een einde komen aan een lange reeks van winsttoenames met meer dan tien procent

De 1,3 miljard euro die BSCH opzij zet, worden geoormerkt als een speciaal fonds voor financiële schade van Argentinië. De bank is eigenaar van Banco Río de la Plata, een van de grootste lokale banken van Argeninië.

Naar de resultaten van BSCH was op de financiële markten uitgekeken, omdat het de eerste grote bank is die zijn cijfers over 2001 publiceert. De aandelen BSCH dede het vanmorgen goed op de beurs van Madrid, met een koersstijging van 1,8 procent, maar hadden de afgelopen maanden flinke klappen opgelopen. Ook van de overige Europese banken konden de aandelenkoersen vanmorgen voorzichtig ophoog, met op het Damrak een koerswinst van 0,4 procent voor zowel ING als ABN Amro. ING had eerder al laten weten 60 miljoen dollar opzij te zetten als voorziening voor financiële schade van Argentinië. ABN Amro gaf tot nu toe geen informatie over de omvang van kredieten en andere financiële banden met Argentinië, en zei geen reden te zien een voorziening te treffen.

D. van der Zande van de Effectenbank Stroeve, zei vanmorgen in een reactie dat de positieve koersreactie van BSCH duidelijk maakt dat de bank de eventuele schade van Argentinië vrijwel geheel lijkt te hebben voorzien in de boeken. ,,Ze hebben het grootste deel van het risico nu afgedekt''.