Numico vervolgt zijn koersherstel

Numico zette vanochtend zijn koersherstel op de Amsterdamse beurs voort. Het voedingsconcern maakte gisteren voorlopige omzetcijfers bekend. In de cijfers zaten geen nieuwe tegenvallers. Beleggers waren bang voor negatieve verrassingen na eerdere winstwaarschuwingen van Numico. Het aandeel Numico was vanochtend met een stijging van 3 procent de op een na grootste stijger van de 25 fondsen uit de AEX-index. Alleen kabelaar en penny-stock UPC won meer: plus 10 procent op 0,44 euro.

De AEX-index zelf stond aan het einde van de ochtend met 0,6 procent winst op 495 punten. Analisten en handelaren verwachten dat de handel deze week wisselvallig zal zijn. De toespraak die Fed-voorzitter Alan Greenspan donderdag zal houden kan daarin verandering brengen.

Verzekeraar Aegon steeg nadat ABN Amro bekend maakte het fonds hoger te waarderen. Ook andere financiële waarden, zoals ABN Amro zelf en Fortis, wonnen vanochtend aan waarde.

In de midkap-index van middelgrote fondsen verloor luchtvaartmaatschappij KLM aan waarde. Het fonds stond tegen het middaguur 1,2 procent lager op 12,95 euro. KLM maakte eerder bekend een samenwerkingsverband op te zetten met British Airways betreffende vluchten op bepaalde locaties in het Midden-Oosten. Ondanks deze voor het concern gunstige berichten, leken beleggers zich er maar weinig aan gelegen te liggen. Het nieuws werd al verwacht door de markt, en miste daardoor zijn uitwerking.

Zowel in de AEX- als in de midkap-index verloren telecomgiganten aan waarde. Respectievelijk KPN (min 2,5 procent) en Vodafone Libertel (min 0,5 procent) maakten een slechte ochtend door. Bij KPN was dit ondanks de hogere waardering die ABN Amro en Deutsche Bank aan het fonds toekenden. Vodafone (moederbedrijf en daarmee de nieuwe naam van Libertel) maakte bekend al twee maanden na de jaarcijfers de doelstellingen wat betreft het aantal klanten gehaald te hebben. Beleggers leken maar weinig onder de indruk.

De grote Europese beurzen waren vanochtend, net als de Amsterdamse, wat richtingloos. In Frankfurt stond de DAX-index op verlies, Parijs en Londen wonnen licht aan waarde. De Britse verzekeraar CGNU steeg 1,9 procent. De Amerikaanse effectenbeurzen waren gisteren gesloten in verband met een feestdag.