Kritiek Van Walsum op houding Nederland

Aan de Nederlandse opstelling tegenover de Verenigde Staten na 11 september was ,,geen touw vast te knopen''. Dit zei oud-topdiplomaat Peter van Walsum gisteren tijdens een debat op de jaarlijkse ambassadeursconferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Van Walsum, die debatteerde met oud-NAVO-ambassadeur Niek Biegman, sprak van aarzelingen en gestuntel. Hij noemde de opmerkingen van premier Kok, die op de dag van de aanslagen op het World Trade Center zei te hopen dat de Verenigde Staten waardig zouden reageren, een ,,motie van wantrouwen'' jegens Washington. ,,Ik denk dat dat erg slecht is gevallen bij de Amerikanen'', zei Van Walsum, oud-ambassadeur bij de Verenigde Naties. Volgens de oud-topdiplomaat namen de Verenigde Staten Nederland daarna minder ,,au serieux''. Van Walsum zei dat de opmerkingen van Kok waren ingegeven door pacifistische trekken binnen de PvdA. ,,Er is in Nederland, maar vooral binnen de PvdA, een grote groep mensen die het nog heel griezelig vindt deel te nemen aan militaire acties en die dan elke keer willen zeggen dat ze eigenlijk voor een vreedzame oplossing zijn. Maar het pacifisme is schadelijk gebleken.''

De ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en De Grave (Defensie) hebben volgens Van Walsum gestunteld tegenover de Tweede Kamer inzake de vraag of Nederland wel of niet gevraagd was gevechtsvliegtuigen te leveren voor Afghanistan. ,,Ze hadden de Kamer vertrouwelijk moeten informeren.'' Volgens Biegman was er sprake van ,,risicomijdend gedrag'' bij Defensie.

Van Walsum hekelde de ,,betweterige'' juridische vragen van Nederland bij het inroepen van Artikel 5, de zelfverdedigingsclausule van de NAVO. Biegman zei dat de timing van die vragen ,,ongelukkig'' was. Het voorstel Artikel 5 in te roepen lag anderhalf uur op het ministerie voordat het aan Van Aartsen werd doorgegeven, waardoor Nederland op een te laat tijdstip vragen inbracht.