KLM vliegt met BA op Midden-Oosten

Luchtvaartmaatschappij KLM gaat samenwerken met British Airways op vluchten naar het Midden-Oosten. Dit stelt de bedrijven in staat ondanks de teruggevallen vraag naar vervoer na 11 september hun diensten voor passagiers vol te houden. Daarnaast besparen de luchtvaartmaatschappijen door de gemaakte afspraken op kosten.

Het vliegverkeer naar het Midden-Oosten is sinds de aanslagen in de VS van 11 september en de daarop volgende militaire operatie in Afghanistan met meer dan 11 procent gedaald. KLM en BA kunnen bij samenwerking op het Midden-Oosten hun capaciteit op die routes terugbrengen en daarmee het verlies op deze momenteel incourante vluchten beperken.

KLM en BA maken met hun samenwerking op vluchten naar het Midden-Oosten gebruik van de versoepeling na 11 september van de regels voor samenwerking in de luchtvaart door de Europese Commissie. Wel moeten luchtvaartmaatschappijen uit de regio in het Midden-Oosten geen bezwaar maken tegen samenwerking van de twee Europese maatschappijen.

British Airways staakt de vier vluchten tussen Heathrow en Damman in Saudi- Arabië. KLM blijft wekelijks vier keer op deze bestemming vliegen. De Hollandse luchtvaartmaatschappij schort haar diensten naar Muscat op. De Britten voegen daarom een extra vlucht naar deze bestemming toe, waardoor reizigers toch zeven dagen per week naar Muscat kunnen reizen.

Gezamenlijk zullen KLM en British Airways drie keer per dag een verbinding met Dubai onderhouden, waarbij de KLM een vlucht vanaf Schiphol en de Britten twee vluchten vanaf Heathrow verzorgen.

De concerns willen het vliegen op Damman en Muscat weer zelfstandig hervatten, zodra de markt zich herstelt. De samenwerking in het Midden-Oosten is geen stap in de richting van een nieuwe poging tot een fusie tussen beide vliegconcerns, benadrukt KLM.

British Airways heeft nog steeds grote belangstelling voor KLM. Veel hangt echter af of British Airways van de luchtvaartautoriteiten in de VS en Groot-Brittannië aan code-sharing kan gaan doen met zijn Amerikaanse partner American Airlines. Is dit niet het geval dan wordt KLM/Northwest Airlines weer een interessante optie voor BA, dat dan via Northwest de Amerikaanse markt op zou kunnen.