ING gaat met Griekse bank samenwerken

ING is een strategische samenwerking aangegaan met de Bank van Piraeus, de vijfde bank in Griekenland. Dat heeft Michalis Sallas, bestuursvoorzitter van de Bank van Piraeus, gisteren bekendgemaakt.

De samenwerking geldt vooral verzekeringen. De Bank van Piraeus zal verzekeringen in haar pakket opnemen en voor 20 procent deelnemen aan de activiteiten van ING-dochter Nationale Nederlanden, die in Griekenland honderd filialen heeft. ING zal voor 5 procent deelnemen in de Bank van Piraeus. Gezamenlijk zal men zich ook op Oost-Europa en de Balkan richten.

De afkondiging komt daags na het echec van de fusie die de grootste twee banken van Griekenland, de Nationale en Alpha, zouden aangaan. Deze fusie, die tachtig dagen geleden triomfantelijk werd bekendgemaakt, is gestrand op allerlei problemen, voornamelijk opgeworpen door het personeel van de wat kleinere Alpha-bank. Het Alpha-personeel was vooral bevreesd voor een verkapte nationalisatie.

De mislukking vormde een strop voor de regering. Kopstukken van de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie eisen het aftreden van de, door de regering benoemde, president van de Nationale Bank, Karatzas. Teleurgesteld is vooral ook de nieuwe minister van Economische Zaken Christodoulákis. De fusie van de grootste staatsbank (de Nationale) met de grootste particuliere bank werd in november vorig jaar nog omschreven als een `bruidsschat' bij het aantreden van deze bewindsman.

Maar de voorganger van de minister, Papandoníou, gaf er volgens waarnemers de voorkeur aan connecties aan te gaan met buitenlandse banken boven deze interne Griekse fusie. Voor Alpha zouden er aantrekkelijke voorstellen klaarliggen uit Frankrijk (BNP Paribas) en Italië (Unicredito). Dit zou volgens sommige waarnemers één van de oorzaken zijn van het niet doorgaan van de fusie met de Nationale.