Geestelijken roepen op tot bestand

Joodse, islamitische en christelijke leiders uit het Midden-Oosten hebben gisteren na een unieke tweedaagse bijeenkomst in Alexandrië in een gezamenlijke verklaring opgeroepen tot een bestand in het Israëlisch-Palestijnse conflict en terugkeer naar vredesonderhandelingen. Het was de eerste oproep in zijn soort. De geestelijken veroordeelden ook de Palestijnse zelfmoordaanslagen. Volgens hen vormen ,,de moorden op onschuldigen in naam van God'' een ,,ontwijding van Zijn heilige naam''. ,,Wij kunnen niet zeggen of degene die een zelfmoordactie pleegt naar het paradijs gaat of naar de hel'', verzachtte de Palestijnse religieuze rechter sjeik Al-Tamimi later echter de uitspraak.

De conferentie werd bijgewoond door onder anderen de Egyptische sjeik Al-Azhar, Mohammed Tantawi, de Latijnse patriarch van Jeruzalem, de Palestijn Michel Sabah, en opperrabbijn Eliahu Bakshi-Doron, en had de steun van de Egyptische president Mubarak, de Palestijnse leider Arafat en de Israëlische premier Sharon. De – radicale – Palestijnse mufti van Jeruzalem ontbrak echter.

De sjeik al-Azhar, de meest gezaghebbende sunnitische geestelijke in het Midden-Oosten, ondertekende de gezamenlijke oproep niet. Volgens de anglicaanse aartsbischop George Carey, een van de initiatiefnemers tot de bijeenkomst, steunt hij het document echter ,,volledig''. Waarom sjeik Tantawi het dan niet heeft ondertekend, is niet bekend.