`Foto's schenden Conventie Genève'

Het Internationale Comité van het Rode Kruis meent dat de Verenigde Staten de Geneefse Conventies voor de behandeling van gevangenen hebben geschonden door foto's van Al-Qaeda-gevangenen vrij te geven.

De foto's laten zien hoe de gevangenen op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay op Cuba zijn geboeid en geblinddoekt. Volgens een woordvoerder van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) verbiedt de Derde Geneefse Conventie het blootstellen van gevangenen ,,aan de publieke nieuwsgierigheid.''

,,Ik beschouw dit (de publicatie van de foto's) als onverenigbaar met de Geneefse Conventies'', aldus Darcy Christen van het ICRC. De organisatie weigerde commentaar te geven over wat de foto's zeggen over de situatie waaronder de gevangenen op de marinebasis worden vastgezet. ,,De foto's zullen ons altijd minder zeggen dan gesprekken met de gevangenen'', aldus Christen.

Het ICRC heeft aangegeven langer op de marinebasis te willen blijven. Gisteren kwam opnieuw een vliegtuig met Al-Qaeda- en Talibaangevangenen aan, onder wie zeker veertien gewonde gedetineerden. Het aantal gevangenen op de basis is nu 144.

In een reactie zei de Europese Unie de gedetineerden op Guantánamo Bay te beschouwen als krijgsgevangenen, en niet zoals de Verenigde Staten zeggen ,,illegale combattanten''. ,,Wij geloven dat de behandeling van deze mensen wordt ingegeven door internationale conventies, die natuurlijk voor Europeanen onderdeel zijn van het internationale recht'', aldus EU-buitenlandcoördinator Javier Solana in een interview met de Spaanse televisie. ,,De Geneefse Conventies zouden op alle mensen die in deze omstandigheden worden gearresteerd van toepassing moeten zijn.''

Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Jozias van Aartsen, zei gisteren dat de VS de gedetineerde Al-Qaeda-strijders als krijgsgevangenen zou moeten behandelen: ,,In de strijd tegen terrorisme moeten we onze waarden en normen beschermen.''

Een Amerikaanse advocaat heeft bij een federale rechtbank in Los Angeles namens mensenrechtenorganisaties een verzoekschrift ingediend waarin wordt gesteld dat de Amerikaanse regering de positie van de Al-Qaeda-gevangenen moet vaststellen. De advocaat eist dat de gedetineerden uitleg krijgen over waarom zij naar Cuba zijn overgebracht en dat zij de garantie krijgen van een eerlijk proces. De rechtbank heeft de petitie geaccepteerd en zou vandaag een eerste hoorzitting in de zaak houden.