EU gedoogt begroting Duitsland

De ministers van Financiën van de twaalf eurolanden hebben gisteren voorlopig ingestemd met het Duitse begrotingsbeleid. Het is niet uitgesloten dat Duitsland eind deze maand alsnog een waarschuwing krijgt.

Het Duitse overheidstekort komt volgens prognoses van de Europese Commissie in 2002 uit op 2,7 procent, waarmee de `Maastricht-norm' van 3 pocent gevaarlijk dicht wordt genaderd. Maar op dit moment wordt het Duitse beleid ,,correct'' gevonden, aldus de Spaanse EU-voorzitter Rodrigo Rato.

Eurocommissaris Pedro Solbes (Economische en Monetaire Zaken) wilde gisteravond niet zeggen of de Europese Commissie eind deze maand zal voorstellen Duitsland een zogenoemde `vroege waarschuwing' te geven. Over zo'n maatregel door de commissie zouden de EU-ministers zich opnieuw moeten uitspreken.

De Duitse minister Hans Eichel zei gisteren bij aankomst in Brussel ,,geen enkele reden voor een waarschuwing'' te zien. ,,Wij voeren een goed begrotingsbeleid, de Commissie denkt er net zo over'', aldus Eichel. Volgens waarnemers in Brussel moet nog blijken of de Europese Commissie zonodig ook grote eurolanden zal aanpakken.

In Brussel wordt er al enige tijd op gespeculeerd dat Duitsland een waarschuwing krijgt. Een `vroege waarschuwing' zou minder ver gaan dan de `aanbeveling' die Ierland vorig jaar als eerste euroland kreeg, toen het de inflatie uit de hand liet lopen. De `aanbeveling' geldt als een aanmaning tot een beleidsherziening. Eind deze maand zal het Duitse stabiliteitsprogramma – over de budgettaire vooruitzichten voor de komende jaren – worden besproken in Europees verband.

De eurogroep vindt dat er op dit moment in de eurozone sprake is van een ,,goede policy-mix'' van budgettair en monetair beleid, aldus voorzitter Rato. Hij onthield zich van uitspraken over de rente omdat dit bevoegdheid is van de Europese Centrale Bank.

Commissaris Solbes gaf gisteren aan dat de groei in de eurozone in 2002 op de eerder voorspelde 1,3 procent zal uitkomen. De economie in de eurozone toont ,,de eerste tekenen van stabilisatie''. Een geleidelijk herstel zal volgens Solbes in het eerste kwartaal beginnen, maar een echte versnelling wordt pas in de tweede helft van 2002 verwacht. Belangrijkste impulsen in de eerste helft van 2002 komen van de daling van olie- en voedselprijzen, de renteverlagingen vorig jaar, geleidelijk vertrouwensherstel bij consumenten en bedrijven en, tot slot, de groei van de wereldhandel.