Ericssons papieren beter dan die van Nokia

Wordt het Nokia of Ericsson? Deze week komen de twee grootste mobieletelefoniebedrijven ter wereld met hun resultaten over het vierde kwartaal. Wie van de twee staat er het best voor? Oppervlakkig gezien gaat het Nokia het meest voor de wind. Het Finse concern blijft een gezonde marge verwezenlijken op zijn mobiele telefoons. Nokia, dat veel meer onderdelen bestelt dan welke concurrent ook, haalt zijn toeleveranciers stevig door de mangel. Dat is mogelijk doordat die toeleveranciers na een langdurige inzinking zitten te springen om orders.

Het omgekeerde gebeurt bij Ericsson. Het Zweedse concern is gespecialiseerd in de verkoop van netwerkappararuur aan telecombedrijven. Zijn klanten doen hun uiterste best hun balans in evenwicht te brengen en vragen grote kortingen op apparatuur die ze eigenlijk niet kunnen missen.

Nokia kopen en Ericsson verkopen dan maar? Niet zo snel. Het is moeilijk daar nu iets zinnigs over te zeggen, omdat het zeer goed mogelijk is dat hun geluk zal keren. De grote winstmarge van Nokia zet de concurrentie aan tot verhoging van de inzet. Ericsson heeft net een nieuwe serie mobiele toestellen gelanceerd en is een bondgenootschap met Sony aangegaan. De Zweden zullen vermoedelijk niet veel langer verliezen maken. De Japanse giganten Matsushita en NEC werken samen op het gebied van UMTS-telefoons. Het kan even duren voordat Nokia last krijgt van dit alles. Maar de dreiging is niet voldoende verdisconteerd in zijn marktwaarde van 3,7 maal de omzet over 2003.

Daar staat tegenover dat Ericssons marktaandeel in netwerkapparatuur niet onder druk staat. Later dit jaar zal het beeld verder opklaren als de orders voor UMTS-apparatuur gaan binnenstromen. Als Ericsson de operationele kosten onder controle weet te houden, moet het kunnen lukken zijn marktwaarde van tweemaal de omzet over 2003 te rechtvaardigen. Als beleggers naar de lange termijn kijken en niet bang zijn voor wat koersschommelingen, is Ericsson de betere gok.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld