Eon mag Ruhrgas niet kopen

De Duitse stroomgigant Eon mag de grootste gasleverancier in het land, Ruhrgas, niet overnemen, zo heeft de Duitse mededingingsautoriteit gisteren besloten. Eon gaat in beroep en zal het ministerie van Economische Zaken vragen de beslissing van het Bundeskartellamt naast zich neer te leggen.

De kartelpolitie is tegen de overname omdat Eon een te dominante rol zou krijgen in de Duitse energiemarkt. Het bedrijf is al het tweede stroombedrijf van het land, achter RWE, en zou ook de grootste gasleverancier worden na de deal over Ruhrgas. Het Bundeskartelamt denkt verder dat de overname Eons positie op de elektriciteitsmarkt verder zal versterken.

Eon wil een meerderheidsbelang in Ruhrgas krijgen via een aantal transacties. Eén daarvan is de koop van een belang van 25,5 procent in het gasbedrijf van British Petroleum. De Britten kopen op hun beurt de Aral-pompstations van Eon, waardoor zij de grootste uitbater van benzinestations worden in Duitsland. De koop, die BP voor een deel met het belang in Ruhrgas hoopt te betalen, werd vorige maand goedgekeurd door het Bundeskartellamt.