Een dansfeest met Def P

De complimenten vlogen over en weer op het podium: hij is `de snelste rapper' en zij zijn `de strakste skaband van Nederland'. Terechte loftuitingen, want de samenwerking tussen rapper Def P en de Betuwse groep The Beatbusters heeft geleid tot een gouden combinatie. Meer dan bij zijn eigen rapcrew Osdorp Posse bewerkstelligt Def P (Pascal Griffioen) een luchtig popgevoel aan het hoofd van een echte live-groep, los van het sectarisme waartoe hij als zelfbenoemde uitvinder van de Nederlandstalige hiphop (`Nederhop') gedwongen is wanneer hij alleen met een deejay en een groep rappers op pad gaat.

Dat hij van de straat is, bewees Griffioen onomstotelijk met de hoofdstedelijke turbotaal van Osdorp Posse's Origineel Amsterdams. Dat hij daarnaast ook oog heeft voor de rest van het land en voor anderssoortige muziek, blijkt, na een eerder uitstapje met de hardrockband Nembrionic, uit de cd Aangenaam die hij met de ervaren feestband The Beatbusters maakte. Tussen de grote stad en het platteland heerst een verschil als dag en nacht, rapt hij in het openingsnummer Stad & land, ,,maar contrast geeft het geheel nou juist zijn kracht''.

Het hakketakritme van de ska en de lome beat van de reggae leenden zich uitstekend voor de spraakwaterval van Def P. Een opsomming van mooie meisjes die hij in zijn bubbelbad zou wensen, volgde op de huis-tuin-en-keukenfilosofie van Placebo: ,,Geluk is als een placebo/ het werkt alleen als je niet weet wat het is.'' De springerige skanummers werden flink sneller gespeeld dan op de plaat. Met hun fantastische ritmesectie en het puntige blazerstrio veroorzaakten The Beatbusters een onweerstaanbaar dansfeest, dat als Nederlandse variant op de muziek uit Jamaica authentieker aandeed dan de muziek van Doe Maar of hun discipelen Luie Hond. Waar waren Def P & The Beatbusters op de recente Noorderslag, die nog wel zo'n injectie van feestvreugde had kunen gebruiken?

Def P, die bij instrumentale nummers vrolijk meetrommelde, nam als gewoonlijk geen blad voor de mond. Het nummer Geen kip over de ontberingen die jonge ouders te wachten staan, droeg hij op aan Anouk met de woorden ,,je zal maar zwanger zijn van een Rotterdamse postbode!'' De muziekindustrie is een bordeel, hield hij de joelende medewerkers van zijn platenmaatschappij voor, en het nummer Rondspoken werd besloten met een geslaagde imitatie van de enge graaf Tel uit Sesamstraat.

In zijn bewegingen, zijn aankondigingen en zijn leiderschap van een tot grote geestdrift opgestuwde band toonde hij zich een geboren showman. Hopelijk leert Def P van zijn ervaringen met The Beatbusters dat er aan optredens met ingeblikte muziek veel minder eer te behalen valt, want gezamenlijk brengen ze het beste live-entertainment dat het Nederlandse popcircuit op dit moment biedt.

Concert: Def P & The Beatbusters. Gehoord: 19/1 Melkweg, Amsterdam. Herhaling Tivoli, Utrecht, 1/2 Burgerweeshuis, Deventer, 8/2 Kade, Zaandam, 16/2 Groene Engel, Oss.