Drugskoeriers samen op zaal in ziekenhuis

Het Calamiteitenhospitaal in Utrecht is in gebruik genomen voor de voorlopige hechtenis van aangehouden, mogelijke, cocaïnesmokkelaars. Tot nog toe zijn 24 verdachten die het afgelopen weekeinde op Schiphol werden opgepakt, overgebracht naar Utrecht en bij elkaar op een zaal geplaatst. Dit is de grootste concentratie van `slikkers' in één ruimte in Nederland. Voor deze groep gedetineerden zijn speciale medische voorzieningen nodig. In het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen zijn 11 plaatsen beschikbaar. Op Schiphol is één `slikkerscel'. Maar door de grote toestroom van cocaïnekoeriers is dat aantal volstrekt onvoldoende, zodat justitie moet uitwijken naar andere locaties.

De opvang in Utrecht is louter bedoeld om verdachten mogelijke drugs in hun lichaam te laten kwijtraken, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. De opvang bevindt zich in kelders onder het Universitair Medisch Centrum (UMC). Er zijn zalen met bedden ingericht. Er is geen daglicht, maar dat is volgens justitie geen bezwaar omdat de verdachten twee, hooguit drie dagen in het UMC verblijven. Welke aanpassingen zijn gedaan om het hospitaal geschikt te maken als penitentiaire inrichting, wil het openbaar ministerie niet zeggen.

In het UMC worden de verdachten bewaakt door de marechaussee. Bij de opvang zijn geen medewerkers van het UMC betrokken. Dat de verdachten bij elkaar in één ruimte verblijven, hoeft volgens justitie geen probleem te zijn. ,,De ruimte bevindt zich onder de grond. Je gaat gewoon voor de deur staan en bewaakt de tent.'' Er kunnen maximaal honderd man geplaatst worden. ,,Misschien nog wel meer'', aldus justitie, maar dit betekent niet dat die capaciteit ook ten volle zal worden gebruikt.

Oorspronkelijk is het Calamiteitenhospitaal bedoeld voor de opvang van slachtoffers van rampen en grote ongelukken. Deze functie komt door de verdachtenopvang niet in gevaar, zegt het OM. Het hospitaal valt onder beheer van de marechaussee, en daarmee onder het ministerie van Defensie. Het ministerie van Justitie weet nog niet hoe lang het UMC in gebruik blijft als opvang voor potentiële smokkelaars. ,,Tot er meer permanente capaciteit beschikbaar is.''

Minister Korthals van Justitie heeft vrijdag een plan van aanpak gepresenteerd om de toename van de cocaïnesmokkel in te dammen. Momenteel wordt een kazerne in Ossendrecht geschikt gemaakt om smokkelaars die de drugs `kwijt zijn' vast te zetten. Daar is plaats voor 350 man. `Ossendrecht' moet op 1 maart klaar zijn. Ook komen er meer cellen op Schiphol.