China ziet verband Bin Laden, Xinjiang afscheidingscellen

De Chinese regering heeft gisteren een rapport uitgebracht waaruit het directe contact tussen een Chinese moslimseparatistische beweging en terroristenleider Osama bin Laden moet blijken. Het rapport van 15 pagina's, dat geen bewijzen bevat, is een duidelijke poging van Peking een omstreden binnenlandse kwestie internationaal geaccepteerd te krijgen.

Volgens de opstellers van het rapport, verstrekt door de persafdeling van het Chinese kabinet, is ,,onomstoten bewezen'' dat ,,de terreurorganisatie van Oost-Turkestan [de moslimseparatistische naam voor het grootste deel van de West-Chinese provincie Xinjiang] de onophoudelijke steun [heeft] van Bin Laden en deel [uitmaakt] van zijn terroristische krachten''. De beschuldiging, waarbij de Islamitische Beweging van Oost-Turkestan met name wordt genoemd, is de felste tot dusver en het is vrijwel zeker dat China de aanklacht zal gebruiken om harder op te treden tegen vermeende moslimseparatisten.

China voert al vele jaren een hoofdzakelijk stille strijd met de acht miljoen Oeigoeren in de provincie Xinjiang, van wie velen zich verzetten tegen de Chinese overheersing. Buitenlandse Xinjiang-specialisten zijn er evenwel van overtuigd dat van een georganiseerde afscheidingsbeweging geen sprake is. Zij schrijven de incidentele bomaanslagen die de afgelopen jaren in en buiten de provincie zijn gemeld toe aan individueel opererende groepjes moslimextremisten.

Volgens het rapport zijn de Oeigoerse moslimextremisten verantwoordelijk voor 162 doden en 200 aanslagen in de afgelopen elf jaar. Het rapport gaat gedetailleerd in op de achtergrond van de slachtoffers; onder hen bevinden zich overheidsfiguren en moslimleiders die trouw zijn aan Peking.

Sinds het begin van de internationale coalitie tegen terreur heeft China krampachtig gepoogd de aanpak van moslimextremisten in eigen land onder te brengen bij de internationale antiterreurstrijd. De Amerikaanse president George Bush ging daar tijdens een bezoek aan Shanghai, eind vorig jaar, schoorvoetend op in zonder concrete uitspraken en beloften te doen.

rapport:

www.un.fmprc.gov.cn