Britse boer vreest terugkeer van MKZ

Aanhoudend slechte controles op de illegale import van vlees maken de terugkeer van een Britse mond- en klauwzeerepidemie mogelijk. Dat zegt de National Farmers' Union (NFU), de grootste boerenvakbond, in een terugblik op de crisis, die vorige week na elf maanden en zes miljoen gedode dieren officieel voorbij werd verklaard. Import van illegaal vlees, mogelijk uit Zuidoost-Azië, geldt als een waarschijnlijke besmettingsbron.

De boeren verwijten de regering incompetentie tijdens het begin van de uitbraak. Er zou geen noodplan zijn geweest en het leger werd te laat ingezet, waardoor de epidemie te ver was verspreid vóór actie werd ondernomen. Volgens Lord Whitty, staatssecretaris van Landbouw, waren echter een week voor de uitbraak nog oefeningen in epidemiebestrijding gehouden.

Volgens de boerenbond is de schade van de crisis, nominaal twee miljard pond (3,2 miljard euro), in werkelijkheid veel groter, zowel financieel als emotioneel, omdat de crisis ,,het weefsel van de countryside heeft aantast''. Veel getroffen boeren gaven hun bedrijf op en het aantal zelfmoorden steeg. ,,Het is moeilijk het diepe gevoel van verlies te overschatten dat boeren voelen'', aldus NFU-president Ben Gill.

Het NFU-rapport wordt ook gezien als een poging kritiek op de boeren vóór te zijn. Zo heeft de regering boeren er herhaaldelijk van beschuldigd de quarantaineregels en vervoersbeperkingen te overtreden. Dat zou nog steeds gebeuren op plekken waar die van kracht zijn, zoals in Cumbria en Northumberland. In de aanloop naar het lammerenseizoen betekent dat een risisco op een nieuwe uitbraak, hebben dierenartsen gezegd.