Bond schorst basketballer Astronauts

Basketballer Angelo Flanders mag twee duels niet uitkomen voor de Astronauts. De basketbalbond heeft dat vanmiddag besloten omdat hij zich zonder geldige reden heeft afgemeld voor de nationale ploeg.

Flanders, die zelf graag voor de Nederlandse ploeg was uitgekomen, zegt gezwicht te zijn voor de dreigementen van zijn coach Ton Boot. De coach van de Astronauts heeft zijn spelers opgedragen het Nederlands team te boycotten. Doen zij dat niet, dan hoeven ze niet meer te rekenen op een plaats bij de landskampioen uit Amsterdam.

Bondscoach Maarten van Gent riep Flanders op voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Turkije (morgen) en Zwitserland (zaterdag). Sander van der Holst van de Astronauts was bij eerdere wedstrijden ook geselecteerd, maar hij bedankte vorige maand al voor de ploeg. Flanders deed dat naar eigen zeggen ,,een paar weken geleden'' ook telefonisch bij Van Gent, maar werd in tegenstelling tot Van der Holst opnieuw opgeroepen.

Flanders meldde zich gisteren niet op de training van de nationale ploeg. Flanders: ,,Ik mag niet spelen van mijn coach. Ik vind het wel jammer, want ik speel graag voor de Nederlandse ploeg. Maar het is nu beter om bij mijn club te blijven. Ik heb hier nog een contract voor twee jaar. Ik wil graag bij de Astronauts blijven spelen.''

De center van de Astronauts zit lelijk met de situatie in zijn maag. ,,Ik word als speelbal gebruikt in een conflict tussen Boot en de bond. Dit is niet goed voor mij. Ik heb alles geprobeerd om beide coaches van dienst te zijn. Mijn coach wil dat ik niet speel voor Nederland. De club heeft beloofd dat ze voor me zouden gaan vechten als ik een schorsing zou krijgen. Anders heb ik een probleem.''

Bij de bepaling van de strafmaat heeft de bond rekening gehouden met de ,,niet benijdenswaardige positie'' waarin Flanders zich bevindt. Het bondsbestuur gaat binnenkort met alle betrokken partijen om de tafel zitten om nieuwe afspraken te maken over de beschikbaarheid voor het Nederlands team. De bond rekent op onvoorwaardelijke medewerking van de betrokken verenigingen.

Het bestuur van de Astronauts verbiedt de spelers niet om voor de nationale ploeg uit komen, maar laat coach Boot ook vrij om de opstelling van de Astronauts te bepalen. Het bestuur wilde vanmidaag geen commentaar geven op de schorsing van Flanders.

De houding van Boot stuit op kritiek van andere clubs uit de eredivisie. Albert Moesker, voorzitter van basketbalclub MPC Donar, vindt dat de bond ,,niet krachtig genoeg kan ingrijpen''. ,,Uitsluiting voor Europese wedstrijden, een boete en een schorsing zijn wat mij betreft passende maatregelen die de internationale basketbalbond kan nemen tegen de club.''