Bladeren

Forbes

Een lok van Napoleons haar kost acht- tot tienduizend dollar, schat Pierre-Jean Chalençon. De 31-jarige Fransman zegde enkele jaren geleden zijn baan op om zich fulltime te wijden aan de opbouw van zijn Napoleon-collectie. Aan Forbes vertelde hij dat deze zes of zeven miljoen dollar waard is. Chalençon voorziet in zijn levensonderhoud door zijn verzameling, die momenteel uit 350 voorwerpen bestaat, bij gelegenheid uit te lenen aan musea die exposities over Napoleon organiseren. Tot zijn topstukken behoren de brief waarin Napoleon zijn overwinning bij Jena bekendmaakte in Frankrijk, en een typische Napoleon-steek, waarvan er volgens de experts nog maar vijftien bestaan.

Fortune

Michael Dell is de keizer van de personal computer. Volgens Fortune is er niemand die Dell overtreft in het maken, verkopen en distribueren van pc's. Op dit moment heeft hij een marktaandeel van veertien procent. Zijn doel is dat te verhogen tot veertig procent, ten koste van concurrenten als Hewlett-Packard, Compaq, Apple en Gateway. Dell is volgens het blad de enige pc-producent die vorig jaar winst heeft gemaakt, te weten 1,7 miljard dollar. Dat komt omdat Dell eind 2000 al besloot de prijzen te verlagen. Goed nieuws voor de consumenten, maar een oorlogsverklaring aan de concurrenten. AST leed al schipbreuk. IBM stopte met de winkelverkoop van pc's. En Gateway beperkt zich tot de thuismarkt.

Wirtschaftswoche

Voorbij zijn de tijden waarin het bedrijfsleven kersverse doctorandussen in de watten legde met kennismakingsstages in een villa aan het Trasimeense meer. Vergoeding van een tweedeklas treinkaartje is momenteel alles wat er inzit voor jonge sollicitanten, hoe begaafd ze ook zijn. De jacht op jonge talenten, constateert Wirtschaftswoche, heeft plaats gemaakt voor de jacht op banen. Op de Duitse arbeidsmarkt stagneert de vraag, ook naar hooggekwalificeerde krachten. De vraag naar academici verminderde vorig jaar met 8,9 procent. Ook het gemiddelde aanvangssalaris is verlaagd, van 70.000 tot 50.000 euro. Het blad ziet aankomen dat hooggekwalificeerde beginnelingen genoegen zullen moeten nemen met kortlopende contracten, of met tijdelijk werk.

Börse on Line

De Britten kunnen hun lol niet op. Recessie in Amerika, achterblijvende groei op het Europese continent, en toch groeit de Britse economie als kool. Vorig jaar, schrijft Börse on Line, groeide de omzet in de detailhandel met acht procent. De verkoop van auto's steeg met elf procent. En de huizenprijzen stegen zelfs met 15 procent. De koopwoede van de Britten is zo groot dat de president van de centrale bank, Eddie George, zich zorgen maakt over het groeiende risico van inflatie. Bovendien gaat het met het bedrijfsleven niet echt goed, ondanks de koopzucht van de consument. Vooral de exportbedrijven hebben het moeilijk, als gevolg van de overwaardering van het pond sterling. Dat neemt niet weg dat Groot-Brittannië met twee procent groei van het bruto binnenlands product beter heeft gepresteerd dan de andere grote Europese landen, en dat zonder euro.

L'Intelligent Jeune Afrique

De Egyptische hoteliers vervloeken Bin Laden. Want sinds de aanslag op het World Trade Center in New York is de toeristenindustrie in het land ingestort. Aan het eind van het jaar bleek dat er 45 procent minder toeristen in het land zijn geweest dan in het jaar daarvoor, schrijft l'Intelligent Jeune Afrique. En dat terwijl het toerisme met een omzet van 4,3 miljard dollar in 2000 de belangrijkste bron van deviezen is. Vooral de Engelsen en de Amerikanen laten het massaal afweten. In landen als Turkije en Jordanië is het toerisme volgens het blad zelfs met zestig tot zeventig procent verminderd. De Club Méditerranée heeft alle twintig Afrikaanse vestigingen gesloten en mikt nu op nieuwe vestigingen in Europese wintersportgebieden.

The Economist

Opnieuw dreigen Amerika en Europa slaags te raken in een handelsoorlog. Dit keer gaat het volgens the Economist om een bedrag van vier miljard dollar. Aanleiding tot herleving van de oorlogszucht is een herziening van het Amerikaanse belastingstelsel. De Europese Unie heeft die wijziging bij de Wereldhandelsorganisatie getypeerd als een verkapte subsidie. Het blad weet dat de organisatie het daarmee eens is, maar constateert ook dat het voor de regering-Bush moeilijk te verkroppen zal zijn om het bedrijfsleven een belastingdouceurtje van vier miljard dollar te ontzeggen. En dan hebben we het nog niet gehad over een ander heet hangijzer, de importtarieven op buitenlands staal ter bescherming van de Amerikaanse staalindustrie.