Argentijnen boos over `pesoficatie'

De Argentijnse bevolking heeft gisteren negatief gereageerd op het plan om alle banktegoeden om te zetten van dollars in pesos. Op verschillende plaatsen in de hoofdstad betoogden Argentijnen en wierpen zij blokkades op.

De regering-Duhalde wil met het plan voorkomen dat de bancaire sector bankroet gaat. De Argentijnse economie is zo dichter bij volledige `pesoficatie' gekomen.

Bij de devaluatie eerder deze maand van de peso, van 1 peso per dollar naar 1,4 peso per dollar, werd als verzachtende maatregel ingevoerd dat schulden van particulieren tot 100.000 dollar zouden worden omgezet in peso's. De bijbehorende maatregel dat spaargeld en deposito's wel in dollar zouden blijven luiden, is onhoudbaar gebleken. Banken zouden de waarde van hun uitstaande leningen zien kelderen, terwijl hun uitstaande verplichtingen win dure dollars zouden blijven.

De totale waarde van bij banken ondergebrachte deposito's en spaargeld bedraagt 44,8 miljard dollar, bijna het drievoudige van het eigen vermogen van de Argentijnse banksector.

Tegen welke koers de tegoeden nu toch worden omgezet in peso's is nog onderwerp van discussie binnen de Argentijnse regering. Ook wordt gedacht aan een manier om de tegoeden door middel van indexatie te beschermen tegen inflatie. Een beslissing kan tot halverwege februari op zich laten wachten.

Op de wisselmarkt werd gisteren rond 2 peso voor een dollar betaald. De verwachte inflatie als gevolg van het kelderen van de peso blijft tot nu toe uit. De jongste gegevens wijzen op een inflatie van 1,9 procent in januari. Volgens economen is de beperkte inflatie vooral het gevolg van het uitvallen van de vraag van consumenten. Daarom zijn winkeliers niet in de positie om hun prijzen op te schroeven.