Afrikaanse kritiek op Mugabe

Drie Afrikaanse landen hebben gisteren in het openbaar druk uitgeoefend op de Zimbabweaanse president Robert Mugabe om te garanderen dat de presidentsverkiezingen in maart eerlijk verlopen. Intussen gaan de VS en de EU door met het voorbereiden van sancties tegen Mugabe.

De Ghanese minister van Buitenlandse Zaken, Hackman Owusu-Agyeman, verweet de regering van Mugabe dat ze ,,onderdrukkende wetten'' invoert. Hij zei dat de pogingen om de legitieme aspiraties van de oppositie aan banden te leggen, de pers te muilkorven en buitenlandse waarnemers te weigeren de geloofwaardigheid van de presidentsverkiezingen in gevaar brengen. Ghana heeft Zimbabwe altijd gesteund in de bevrijdingsoorlog en Mugabe in de jaren zestig jarenlang gastvrijheid verleent.

De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo zei gisteren tijdens een bezoek aan Zimbabwe dat de uitvoering van het akkoord dat vorig jaar september in Nigeria werd gesloten om een eind te maken aan de gewelddadige landbezettingen in Zimbabwe wel erg traag verloopt. Volgens dat akkoord zouden recht en orde worden hersteld. Sindsdien is het politiek geweld alleen maar toegenomen. De rechteloosheid werd gelegaliseerd door wetten die de vrijheid beperken en de overheid vergaande bevoegdheden geven. Tijdens zijn bezoek maakte de Nigeriaanse president een symbolisch gebaar door ook met oppositieleider Morgan Tsvangirai te overleggen die door Mugabe ,,een terrorist'' wordt genoemd.

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki verklaarde gisteren dat de instabiliteit in Zimbabwe ,,al te lang heeft geduurd''. Hij zei dat armoe en geweld in Zimbabwe toenemen en dat geknoei bij de verkiezingen moet worden voorkomen. Mbeki heeft een confrontatie met zijn buurland tot nu toe zorgvuldig gemeden.

Zimbabwe heeft de Europese Unie laten weten dat Europese waarnemers toch welkom zijn bij de verkiezingen, behalve uit Groot-Brittannië en Nederland. De regering vindt dat de BBC en de Wereldomroep te negatief over Zimbabwe berichten.