Actie tegen critici Roemeense leider

In Roemenië hebben de oppositie en het Helsinki Comité boos gereageerd op juridische acties tegen twee vermeende critici van premier Adrian Nastase.

Mugur Ciuvica, van 1996 tot 2000 adviseur van de toenmalige president Constantinescu, werd vrijdagavond door de justitie verhoord en beschuldigd de staatsveiligheid in gevaar te hebben gebracht. Hij werd na het verhoor vrijgelaten, maar mag Boekarest niet verlaten. Met Ciuvica werd nog een tweede persoon opgepakt, Ovidiu Iane. Deze bevindt zich nog in detentie.

De actie tegen Ciuvica en Iane is op gang gebracht naar aanleiding van een anoniem rapport dat – volgens justitie vanaf Iane's computer – per email naar buitenlandse ambassades en media is gestuurd. In dat rapport, Armageddon II getiteld, wordt premier Nastase verweten er een dictatoriale stijl van regeren op na te houden, corrupt te zijn en in luxe te leven.

Oppositieleider Traian Basescu, burgemeester van Boekarest en voorzitter van de Democratische Partij, verweet Nastase het juridische systeem te manipuleren met het doel de oppositie te intimideren ,,in een stijl die doet denken aan de totalitaire jaren vijftig''. Volgens Basescu is de informatie in Armageddon II ,,gedeeltelijk waar''. Nastase, zei hij, koopt onroerend goed voor spotprijzen op en bouwt zonder vergunning.

De voorzitter van het Roemeense Helsinki Comité sprak van ,,een van de ernstigste pogingen de pers te muilkorven sinds 1990''. De acties tegen Ciuvica en Iane ,,brengen de vrijheid van meningsuiting in gevaar'' en ,,openen de weg naar talrijke misstanden''.

Nastase zelf zei gisteren dat de auteurs van het rapport ,,het werk van de regering en de geloofwaardigheid van Roemenië ondermijnen''. Hij ging niet inhoudelijk in op de verwijten, maar liet doorschemeren dat later alsnog te zullen doen. Hij voegde daaraan toe alle details over zijn financële doen en laten ter beschikking van de justitie te stellen. De premier brak tegelijkertijd een lans voor de persvrijheid, waar naar zijn zeggen ,,in geen geval vraagtekens bij geplaatst kunnen worden, want een democratische staat kan niet functioneren in afwezigheid van een vrije pers''.