Actie tegen centrale

Greenpeace heeft vandaag actie gevoerd bij energiebedrijf Essent in Arnhem om sluiting van de kerncentrale in Borssele af te dwingen. Een actievoerder van de milieuorganisatie heeft schijnbaar onopgemerkt, verkleed als een nucleaire afvalton, kans gezien het hoofdkantoor van het bedrijf binnen te dringen. In totaal wisten 47 mensen van Greenpeace het gebouw binnen te komen.

EPZ, eigendom van Essent en eigenaar van de kerncentrale, is in conflict met de staat over afspraken die zijn gemaakt over de sluiting van Borssele in 2003.

EPZ weerspreekt dat er dergelijke afspraken zijn en is niet van plan de centrale te sluiten. Vrijdag begint de rechtbank in Den Bosch met het horen van getuigen.

Woordvoerster F. Bartels van Greenpeace vindt het ,,een grof schandaal'' dat EPZ tegen de volgens haar gemaakte afspraken ingaat. ,,Het is een democratisch genomen besluit en dat moet worden gerespecteerd'', aldus Bartels. Haar actievoeders waren vandaag vanmorgen niet van plan te vertrekken. Volgens Bartels is overleg met Essent niet meer mogelijk en moet het bedrijf haar verlies erkennen.

De kerncentrale van Borssele levert jaarlijks 4 procent van de Nederlandse elektriciteit en produceert daarmee afval, dat volgens Greenpeace over 240.000 jaar nog steeds schadelijk is voor de gezondheid.

(Foto Bas Czerwinski)