Aanslag op Amerikaans centrum in Calcutta

Bij een aanslag op een Amerikaans cultureel centrum in de Indiase miljoenenstad Calcutta zijn vanochtend vijf politiemannen gedood en 21 anderen gewond. De plegers van de aanslag, vier mannen op twee motorfietsen, wisten te ontkomen.

Minister Lal Krishna Advani van Binnenlandse Zaken zei enkele uren later in de Indiase hoofdstad New Delhi dat de aanslag is opgeeist door een extremistische islamitische groepering die banden onderhoudt met de Pakistaanse geheime dienst ISI (Inter-Services Intelligence).

,,Een lid van deze groepering die ook verantwoordelijk is voor de ontvoering van een zakenman in Calcutta, enige tijd geleden, belde op uit Dubai met de mededeling: wij hebben het gedaan'', aldus minister Advani. Hij noemde de naam van de groepering niet, maar algemeen wordt aangenomen dat het gaat om een terroristische organisatie die al tien jaar actief is in het Indiase deel van de omstreden deelstaat Kashmir.

Hoe de plegers van de aanslag op het vier verdiepingen tellende gebouw in het hart van Calcutta langs de wegblokkades wisten te komen en vervolgens konden wegrijden is niet bekend. In het gebouw zijn een Amerikaanse bibliotheek en een perscentrum ondergebracht. Net als alle Amerikaanse gebouwen werd ook dit centrum sinds 11 september extra bewaakt.

Maar of de bewakers daadwerkelijk terugschoten wilde een politie-woordvoerder niet bevestigen. ,,Het gebeurde binnen enkele minuten'', zei de woordvoerder. ,,De mannen waren in sjaals gehuld en kwamen al schietend aangereden.''

De spanning in India is door deze jongste aanslag weer toegenomen. Sinds de recente televisietoespraak van de Pakistaanse president, generaal Pervez Musharraf, waarin hij elke vorm van terreur in naam van Kashmir afwees, werd gewacht op een aanwijzing dat Musharraf zijn woorden in daden kon omzetten.

Advani's mededeling dat er een verband is tussen deze terroristen en de Pakistaanse geheime dienst is daarom een teken dat de oorlog tussen India en Pakistan nog steeds dreigt.

De Pakistaanse regering wees vanochtend direct de Indiase beschuldigingen van de hand.