`Zwakker Britse pond moet instap euro vergemakkelijken'

Een zwakker pond sterling, niet de rentevoet moet de belangrijkste richtlijn zijn in het monetaire beleid van de Bank of England, de Britse centrale bank. Dat zegt de Item Club, een invloedrijke denktank van accountants Ernst & Young in zijn vandaag gepubliceerde kwartaalrapport.

Zo'n monetaire koerswijziging zou Britse exporteurs helpen, die lijden onder het dure pond, en kan een eventuele Britse instap in de euro vergemakkelijken, aldus mede-opsteller Peter Spencer, hoogleraar economie aan de universiteit van Londen en voormalig adviseur van de Britse minister van Financiën.

,,Dit is het moment [voor de Bank] om de koers van het pond naar beneden te praten, gesteund door het verkopen van [ponden] op de geldmarkten'', aldus Spencer. Want het inflatierisico van een zwakkere munt is volgens hem nu minimaal. Het pond zou met zeker tien procent kunnen zakken voor de inflatie het aanvaardbare maximum van 2,5 procent zou bereiken. Veel economen geloven dat het pond nu zeker tien procent is overgewaardeerd ten opzichte van de euro (nu 62 pence waard).

De Item Club, die voor zijn berekeningen dezelfde modellen gebruikt als de Britse minister van Financiën, gaf vorige zomer eveneens het advies om ponden te verkopen, maar zo'n stap zou nu ,,van vitaal belang'' zijn om de exportsector te helpen die zijn diepste crisis sinds 1996 doormaakt. Volgens de accountants zal de Britse economie dit jaar met circa twee procent groeien, het hoogste cijfer van de groep van zeven rijkste industrielanden, de G7.

De Bank of England heeft de rente tot nu toe stapsgewijs verlaagd (tot vier procent) om het bedrijfsleven te helpen, maar heeft daarmee tegelijkertijd de met de creditkaart gefinancierde consumptie verder aangewakkerd. Rentebesluiten die zo'n `gespleten' economie in stand houden zijn daarom al langer controversieel.