Weinig richting op Beursplein 5

Op Beursplein 5 was er op eerste handelsdag van de week weinig te beleven. Bedrijfsnieuws was er amper en daarnaast konden beleggers niet vooruitlopen op de financiële markten in de Verenigde Staten. Die waren vandaag gesloten vanwege een feestdag. ,,Het is een drama vandaag'', zegt een handelaar.

Een van de weinige bedrijven die in de aandacht stond, was het pillen- en voedingsbedrijf Numico. Bij de Amerikaanse dochter GNC (vitamineproducent) steeg de omzet over 2001 slechts 2 procent tot 1,4 miljard dollar. En bij Rexall Sundown daalde de omzet in het vierde kwartaal met maar liefst 23 procent tot 116 miljoen dollar. De jaaromzet kwam uit op 526 miljoen dollar. De totale omzet van Numico steeg met 14 procent tot 4,3 miljard euro. ,,Dat is goed ontvangen. Numico blijft bij zijn eerdere prognose, en dat is een meevaller. Het had ook anders kunnen uitpakken'', zegt een commissionair. Het aandeel Numico was in de ochtend de grootste van de hoofdfondsen, en koerste ruim 3,4 procent hoger.

De AEX-index zelf stond op een licht verlies. De belangrijkste graadmeter van het Damrak klom vanmorgen eerst maar zakte later weg. Tegen de middag noteerde de index een stand van 491,03, een verlies van 2,47 punten.

,,Er zal weinig gebeuren vrees ik. Er staat weinig nieuws op de agenda, en het ontbreken van de Amerikaanse beurzen maakt het ook niet beter'', aldus een handelaar.

De sterkste dalers waren te vinden onder de bedrijven uit de technologiesector. Dat had volgens de analist te maken met het verlies dat Duitse halfgeleiderfabrikant Infineon vandaag presenteerde. UPC, KPN, Versatel, Philips, KPNQwest en ASML noteerden de grootste koersdalingen. Kabelbedrijf UPC en Versatel behoorden tot de sterkste dalers met verliezen van ruim 4 procent.

De index voor middelgrote bedrijven AMX leverde ook in. De zogenoemde MidKapindex daalde 0,9 procent tot 476,36 punten. Het meest populair was voedingsmiddelenconcern CSM. Het fonds klom 1,2 procent naar 22,15 euro. Het bedrijf maakt onder meer grondstof voor de bakkerij-industrie. Ook is CSM producent van snoepgoed.

Onderaan de lijst noteerde Laurus. Het kruideniersbedrijf stond vandaag in de rechtbank vanwege het geschil met de verhuurder van de voormalige Van Nelle-fabriek in Rotterdam.