Vervolg affaire Spelen

Het Amerikaans Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vrijspraak van twee sleutelfiguren uit het corruptieschandaal van Salt Lake City, Tom Welch en Dave Johnson. Dit is enkele weken voor het begin van de Olympische Winterspelen in de stad bekend geworden.

De grootste omkoopaffaire in de geschiedenis van de Olympische Spelen leek vorig jaar november op zijn eind te lopen. Een federale rechter in de Verenigde Staten wees de laatste elf aanklachten tegen de voormalige topofficials van het organisatiecomité af. Dit weekeinde bleek echter dat de zaak waarschijnlijk alsnog een vervolg krijgt.

De omkoopzaak van Salt Lake City leidde eerder onder meer tot het aftreden en royement van tien leden van het Internationaal Olympisch Comité en had bovendien sterke aanpassing van de reglementen tot gevolg. Gebleken was dat de IOC-afgevaardigden giften van het Salt Lake City-comité hadden aangenomen in ruil voor hun stem bij de verkiezing van de stad.

Welch en Johnson, de leiders van het zogenoemde bidcommité van Salt Lake City, zouden in totaal 2,5 miljoen gulden aan leden van het Internationale Olympisch Comité hebben gedoneerd. De regering van de Verenigde Staten zou over tal van belastende bewijzen beschikken.

Eerder al sprak de Spaanse oud-IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch de vrees uit dat deze bewijzen wel eens gedurende de Olympische Winterspelen naar buiten zouden kunnen komen.