Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de herdenking van de oprichting, 400 jaar geleden, van de VOC, Verenigde Oostindische Compagnie. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor sigarettensmokkel en de geruchten dat de tabaksindustrie daar achter zou zitten. In een reportage zegt een kroongetuige op Aruba de smokkelmarkt in opdracht van de grootste sigarettenfabrikant ter wereld te hebben bevoorraad. Op deze manier zouden de EU-lidstaten miljarden euro's aan belastinggeld mislopen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer aandacht voor de registratie van homeopatische medicijnen en een reportage over de economie in Kabul. Ned.3, 22.28-23.00u.

DOCUMENTAIRES

DNW - Rooksignalen uit de nieuwe wereld. Tweede deel van een serie over de betekenis van de gebeurtenissen op 11 september in New York besteedt aandacht aan de trainingskampen van de muhajedeen op de grens van Tsjetsjenië. Ned.3, 20.35-21.30u.

Making Babies. Tegenwoordig is het booming business om vrouwen zwanger te maken. Dit programma volgt drie paren door verschillende fasen van de vruchtbaarheidsprocedures. National Geographic, 21.00-22.00u.

Majesty. Serie over de Engelse koningin Elizabeth met aandacht voor de eerste 25 jaren van haar koningschap en de maandenlange debatten die losbartten toen prinses Margaret, Elizabeths zus, wou trouwen met een gescheiden man. Afl.: Die junge Königin. ARD, 21.45-22.30u.

Dokument: Wij, Oranje. Tweede deel van een 5-delige serie over de geschiedenis van het Huis van Oranje. Deze aflevering laat zien dat de huwelijkspartners van de Oranjes door de eeuwen heen een belangrijke rol hebben gespeeld. Afl.: De dynastie. Ned.1, 22.55-23.50u.

AMUSEMENT & KUNST

Verbonden. Deze achtste aflevering belicht de relatie tussen de manisch-depressieve Dick en Pieter-Jan. Ned.3, 21.30-22.00u.

De stalkshow. Meesterstalker Bart de Graaff achtervolgt in Barcelona in restaurant, school van z'n kinderen en huis, voetballer Patrick Kluivert. Ned.2, 22.15-22.45u.

Pakhuis De jong. Gesprek met Feyenoord-spits Pierre van Hooijdonk. Verder met de oud-directeur van de Rotterdamse haven Henk Molenaar over de mogelijke dreiging van terreur. Ook een optreden van soapactrice Georgina Verbaan. Ned.3, 23.00-23.40u.

Opium tv. Deze aflevering staat geheel in het teken van de videoclip. Ned.1, 23.50-0.20u.

FILM

Simple mortel (Pierre Jolivet, 1991, Fr.). Metafysische thriller. Taalwetenschapper krijgt via de autoradio in het oud-Keltisch allerlei rampen aangekondigd. TV5, 22.15-24.00u. en morgen, 14.15-16.00u. & 18.15-20.00u.

Defenseless (Martin Campbell, 1991, VS). Aantrekkelijke cast siert niet bijster geloofwaardige maar effectieve thriller vol leugens en bedrog. De minnaar van advocate Barbara Hershey wordt vermoord. Desondanks neemt zij de verdediging op zich van diens verdachte echtgenote Mary Beth Hurt. BBC1, 1.40-3.20u.

. Come back to the Five & Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean (Robert Altman, 1982, VS). Schitterende toneelverfilming over het ontmaskeren van poses, door eigenzinnige regisseur van o.a. The Player. Verleden en heden weerspiegelen (letterlijk) in elkaar tijdens reünie van vrouwelijke leden van fanclub van James Dean, twintig jaar na diens dood. Prachtig spel van Karen Black en debuterende Cher. Morgen, SBS6, 13.20-15.15u.

The Enforcer / Murder, Inc (Bretaigne Windust & Raoul Walsh, 1951, VS). Solide, bejubeld misdaaddrama over kruistocht van officier van justitie Humphrey Bogart tegen bende van Everett Sloan. Morgen, BBC2, 14.10-15.35u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met de 82-jarige regisseur Ton Lutz, die ondanks zijn leeftijd gewoon door blijft gaan. Komende week gaat zijn nieuwste regie in première, Lied in de schemering van Noel Coward. Radio 1, 19.02-20.00u.

Emmaüsgangers. Slot van een tweeluik over de kloostergemeenschap Emmaüs die de meeste Nederlanders kennen als goedkoop adres voor tweedehands kleding en huisraad. Radio 1, 0.04-0.45u.

Faros wetenschap. De Rotterdamse moleculaire celbioloog Frank Grosveld praat over de nieuwste genetisch gemanipuleerde varkens. Morgen, 13.30-14.00u.