Staakt-het-vuren in Nuba-bergen Soedan

De Soedanese regering en de belangrijkste rebellenbeweging, het Soedanees Volksbevrijdingsleger (SPLA), hebben zaterdag na vijfdaagse onderhandelingen in Zwitserland een staakt-het-vuren ondertekend voor het gebied van de Nuba-bergen. Het bestand, dat 72 uur later zou ingaan, geldt voor zes maanden, en kan dan met eenzelfde periode worden verlengd.

Diplomaten hopen dat het akkoord, dat tot stand is gekomen door bemiddeling van de Verenigde Staten en Zwitserland, op termijn wordt uitgebreid naar de rest van het land, dat inmiddels 19 jaar door oorlog wordt verscheurd. De oorlog, waarin de fundamentalistische, Arabische regering in het noorden tegenover de zwarte, overwegend niet-islamitische zuiderlingen staat, heeft naar schatting 2 miljoen mensen het leven gekost. Maar de speciale Amerikaanse afgezant voor Soedan, oud-senator John Danforth, zei vorige week in Kairo er nog steeds niet van overtuigd te zijn dat er een werkelijke vredeswil bestaat.

De Nuba-bergen, een gebied van ongeveer 80.000 km², vormen het beginpunt voor een nieuwe vredesinspanning omdat daar de humanitaire situatie rampzalig is. Volgens een vorige maand gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties is er behalve een voedselprobleem ook een groeiend tekort aan drinkwater, en stijgt er bovendien het aantal schendingen van de mensenrechten. Door het bestand wordt het mogelijk door de lucht humanitaire hulp aan te voeren en een begin te maken met de wederopbouw.

Het bestand zal worden gecontroleerd door een gemeenschappelijke militaire commissie bestaand uit drie vertegenwoordigers van beide zijden en een voorzitter uit een nog aan te wijzen neutraal land. Tevens komen er 10 à 15 internationale waarnemers.