Situatie Goma blijft gevaarlijk: zeker 60 doden

Zestig tot honderd mensen zijn vanochtend ongekomen bij een explosie in een tankstation in de Congolese stad Goma die donderdag al door een vulkaanuitbarsting werd getroffen. Het tankstation ontplofte toen plunderaars brandstof morsten op de nog door lava verhitte grond.

Het ongeluk bevestigt waarnemingen van hulpverleners en vulkanologen. Zij waarschuwen dat Goma, waar de vulkaan Mount Nyiragongo uitbarstte, een gevaarlijk gebied blijft.

Ondanks de waarschuwingen zijn duizenden Congolezen dit weekeinde teruggekeerd naar de stad. ,,De mensen willen niet in kampen op voedsel en hulp blijven wachten. Zij kennen de barre omstandigheden van de opvangkampen'', zegt de leider van de Congolese organisatie voor Democratie, Adolphe Onusumba.

In 1996 bestormden Tutsi's kampen rondom het Kivu-meer bij Goma waar toen miljoenen Rwandese Hutu's verbleven. De aanvallen waren een vergelding voor de genocide die de Hutu-regering onder Tutsi's had uitgevoerd.

In de Rwandese stad Kigali zijn inmiddels de eerste vrachtvliegtuigen met hulpgoederen aangekomen. Met vrachtwagens zullen de goederen naar de Congolese grens worden gebracht. Distributie wordt bemoeilijkt door het ontploffingsgevaar. De lavastroom heeft bovendien het vliegveld van Goma vernietigd.

Het Internationale Rode Kruis waarschuwt dat er cholera in het gebied kan uitbreken. Door gebrek aan water drinkt de bevolking water uit een meer dat door de lava vergiftigd kan zijn. ,,De mensen worden gewaarschuwd maar hebben zo'n dorst dat ze het water toch drinken'', zegt een gezagvoerder van de Rwandese grensplaats Gisenyi. Waterspecialisten werken aan het herstel van een waterzuiveringsinstallatie in de stad. ,,Reddingswerkers verschaffen nu chloor om tenminste de uitbraak van cholera te voorkomen'', aldus een woordvoerder van het Rode Kruis.