Senator smokkelt pers cel Dutroux in

De van meervoudige kindermoord verdachte Marc Dutroux heeft in België opnieuw voor politieke beroering gezorgd. Deze keer niet wegens een ontsnapping, maar door een bezoek van de liberale senator Jean-Marie Dedecker die heimelijk een journalist meenam in de gevangenis.

Premier Guy Verhofstadt zei gisteren dat zijn partijgenoot ,,misbruik van z'n mandaat'' heeft gemaakt door een verslaggever de cel van Dutroux binnen te brengen. Mogelijk wordt Dedecker, voormalig coach van het Belgische judoteam, geroyeerd als lid van de Vlaamse VLD. ,,Dit kan niet door de beugel'', aldus de premier.

Parlementsleden hebben in België het recht gevangenen te bezoeken. Dedecker had zijn bezoek aan Dutroux volgens de gebruikelijke procedure tevoren gemeld aan minister Marc Verwilghen (Justitie). Hij bracht naast een getuige echter ook een journalist van de Vlaamse commerciële zender VTM mee naar de gevangenis van Aarlen. Deze mocht zonder enige controle mee naar de cel, nadat hij zich had voorgedaan als Dedeckers chauffeur. De journalist maakte een bandopname, die vanavond via VTM zou worden uitgezonden.

Dedecker zei in de Belgische media ,,misschien een fout'' te hebben gemaakt door te verzwijgen dat een van z'n metgezellen een journalist was. Maar hij wees eventuele sancties tegen hem van de hand. De Belgische journalistenvereniging heeft zich van de verslaggever gedistantieerd. De christen-democratische oppositie eist het ontslag van minister Verwilghen, omdat hij verantwoordelijk is voor handhaving van het gevangenisregime. De directie van de gevangenis riskeert volgens Verwilghens woordvoerder maatregelen, omdat de bezoekers van Dutroux niet zijn gecontroleerd. Het proces tegen Dutroux, die zes jaar vastzit, begint mogelijk eind dit jaar.