Scheuring Haagse GroenLinksers

De scheuring van GroenLinks in Den Haag is een feit. Twee rivaliserende ledengroepen nemen afzonderlijk deel aan de lokale verkiezingen in maart, nadat bemiddeling door het partijbestuur gisteren mislukte.

De Haagse kiezer zal GroenLinks wel op het stembiljet vinden. Het partijbestuur accepteerde een lijst met namen uit een van de twee kampen, wat het eerder uitgesloten noemde. Nu is het partijbestuur ,,erkentelijk'' dat kandidaat-lijsttrekker J. de Jong zich gisteravond terugtrok. De Jong was door de Haagse leden als lijsttrekker gekozen, maar eiste deelname van het omstreden raadslid A. Daskapan. Die is voor de partij onaanvaardbaar. Daskapan stapte eind september na ruzie uit de GroenLinkse fractie. Zijn tegenstanders verwijten hem stemmenzwendel.

Daskapan staat nu op de lijst `Links Appel', aangevoerd door De Jong. Behalve de lijsttrekker zijn alle kandidaten van Links Appel van allochtone afkomst. GroenLinks wordt aangevoerd door de huidige fractievoorzitter in de Haagse raad, B. van Alphen. Het verkiezingsprogramma van GroenLinks is grotendeels geschreven door lijsttrekker De Jong van Links Appel. Hij heeft GroenLinks een lijstverbinding voorgesteld.