`Roed, Roed', roepen de fans van United

Ruud van Nistelrooy verbeterde zaterdag een record in de Premier League. De Nederlandse spits scoorde in acht competitieduels op rij. Hij hielp Manchester United aan een 2-1 thuiszege op Blackburn Rovers.

Twee uur voor de wedstrijd reed hij in de schaduw van zijn ploeggenoot naar het stadion. David Beckham onderscheidde zich van Ruud van Nistelrooy met een modieus kostuum, een peperdure auto en een beroemde partner. Beckham leeft als een popidool en liet zich opzichtig bewonderen. Van Nistelrooy leeft als een prof en haastte zich richting kleedkamer.

Een minuut voor de pauze werden de rollen omgedraaid. Manchester United kreeg een strafschop tegen Blackburn Rovers. Beckham eiste de bal op, maar leek zich te bedenken toen 67.000 toeschouwers Roed Roed riepen. De Engelsman ging in conclaaf met de Nederlander, gaf hem nog een bemoedigend tikje op de billen. Het stadion sidderde van opwinding. Van the Man legde de bal op drie verschillende plekken, voordat hij een aanloop nam en de bal keihard en halfhoog in het doel schoot. Hij rende naar de fans en balde zijn vuisten. Old Trafford ontplofte.

In het land waar statistieken heilig zijn, vestigde Van Nistelrooy een spraakmakend record. Nooit eerder scoorde een speler in de Premier League in acht opeenvolgende duels. Na zeven veldgoals scoorde hij nu vanuit een stilstaande situatie. Het getreuzel voor de strafschop had niets met psychologie te maken, vertelde hij zijn toehoorders. ,,De wind zat onder de bal, daarom duurde het zo lang. Ik moest zeker weten dat hij goed lag.''

Van Nistelrooy evenaarde het clubrecord van Billy Whelan, die in het seizoen 1955-1956 voor Manchester United in de First Division (de voorloper van de Premier League) dezelfde prestatie leverde. Resteert het record van Tom Phillipson. In het seizoen 1926-1927 scoorde deze speler van Wolverhampton Wanderers dertien keer op rij in de hoogste afdeling. Gezien de evolutie van het voetbalspel, waarin minder vaak wordt gescoord dan vroeger, lijkt dit record te hoog gegrepen.

,,Ik ben trots dat ik mij tussen al die bekende namen bevind'', zei Van Nistelrooy na de wedstrijd. Op een vraag of hij nu een levende legende was, toonde de Brabantse volksjongen zich bescheiden. ,,Het is te vroeg daarover te praten'', zei hij in uitstekend Engels. ,,Ik ken de rijke historie van de club, die veel beroemdheden heeft voortgebracht.''

Hij was dankbaar voor de geste van Beckham, die eerste keus was. Van Nistelrooy had zijn laatste strafschop gemist, vorig najaar tegen Olympiakos. ,,Ik wilde hem graag nemen, maar geen situatie creëren waarbij twee spelers om de bal vechten'', verklaarde hij zijn afwachtende houding.

Bijna had hij nog een kroon op zijn werk gezet, toen hij halverwege de tweede helft na een acrobatische omhaal de bal tegen de onderkant van de lat schoot. Veel meer dan de bicycle kick liet hij niet zien, al stond hij tien minuten voor tijd met een subtiele voetbeweging aan de basis van het beslissende doelpunt van de Ierse aanvoerder Roy Keane. Als enige speler in de punt van de aanval werd Van Nistelrooy weinig in het spel betrokken. ,,Dit was een van mijn mindere wedstrijden'', erkende the man of the match.

Van Nistelrooy liet zich een paar keer opzichtig vallen, zonder dat van lichamelijk contact sprake was. Hij deed daarmee een minder vleiende bijnaam eer aan. `Ruudje Matthäus', klonk het vorig jaar nog in de Nederlandse stadions, naar de achternaam van de Duitse recordinternational die de Schwalbe heeft geperfectioneerd.

De Engelse pers schonk in de zondagskranten geen aandacht aan de duikelingen. De speler die dit seizoen al 23 keer heeft gescoord, waarvan vijftien competitietreffers, haalde alle voorpagina's. Boulevardblad Sunday Mirror kopte met een woordspeling in chocoladeletters: `Vantastic'. Kwaliteitskrant The Independent had een klankrijm in petto: `Ruud van History Boy'.

Morgenavond kan de Hollandse held tegen Liverpool zijn record verbeteren. United heeft een achterstand van twaalf punten op de rivaal in anderhalve maand omgebogen in een voorsprong van vijf punten. De wederopstanding heeft de titelhouder aan zijn topschutter te danken, wist de Schotse coach Alex Ferguson. Alsof de Welshman Ryan Giggs, de Argentijn Juan Veron en de Fransman Laurent Blanc niet meer meetellen. Om over Keane en Beckham, de strategen op het middenveld, nog maar te zwijgen.

Van Nistelrooy kent zijn plaats en zegt nog veel te moeten leren. ,,Ik sta pas aan het begin'', waarschuwde hij zijn tegenstanders. Op de topscorerslijst van de Premier League moet hij zijn landgenoot Jimmy Hasselbaink laten voorgaan. De spits van Chelsea scoorde gisteren twee keer tegen West Ham en bracht zijn totaal op zestien competitietreffers.

    • Jaap Bloembergen